„Белгийците харесаха от цяла България Фазаново!“- каза актьорът Юрий Ангелов относно филма „Белгийският крал“

На прожекцията на комедията „Белгийският крал“, част от 21-вия Международен филмов фестивал София филм фест на брега в ДТ „Адриана Будевска“, присъства един от  българските актьори, участвали във филма – Юрий Ангелов. Той поясни, че българската част в комедията е била заснета в с. Фазаново и добави: „Белгийците останаха очаровани от Фазаново! Аз преди 30 години от цяла България избрах Фазаново. Чудно, съдба вероятно има-така каза и кралят на Белгия в края на филма и белгийците харесаха от цяла България Фазаново. Това беше едно невероятно лято!“

Филмът „Белгийският крал“ е продукция на Белгия, Холандия и България. Действието на българска земя се развива в малкото югоизточно селце Фазоново. Сред българските актьори в комедията са също Валентин Ганев и певицата Нина Николина.  Филмът е заснет като псевдо документален филм и е вдъхновен от действително пътешествие на президента на Естония, който след изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл, е принуден да стигне с кола от Истанбул до Талин.

Крал Николас III е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд, назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха. Идва новината, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост.

Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята, причинявайки срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети. За да утежни положението още повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие. Пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Комедията плени бургаските зрители в салона на  ДТ „Адриана Будевска“, където присъстваха и реални актьори, снимали се в международната продукция. Това бяха 10-15 човека, изпълнили роли на граждани в селото, както и човекът, изиграл образа на кмета. Неговите реплики във филма: “Аз ходя без обувки и зиме и лете… Много са далече от главата ми, за да ги мисля“ предизвикаха бурния смях на публиката.

Още преди 30 години с. Фазаново завладява сърцето на актьора Юри Ангелов, той се влюбва в странджанската дива природа и от тогава живее там. „Не е чудно, че ние цяло лято  с кмета на Фазаново правим там филмови фестивали, та след като има София филм фест, Бургас филм фест, ще има и Фазаново филм фест“- добави Юрий с усмивка. Освен Юрий Ангелов на  прожекцията на филма присъстваха също актьорите Тони Минасян и Асен Лозанов.

За момента класацията на публиката води филмът „Лудетини“, последван от „Непознати момичета“. На трето място е драматичната продукция „Врагове“. Лятото се очаква да има още една прожекция на комедията „Белгийският крал“ за всички, които не успяха да присъстват днес на 21-вия кино фестивал.