Кметовете на Несебър и Обзор дадоха старт на курс по компютърно обучение

Кметовете на Несебър и Обзор – Николай Димитров и Христо Янев, дадоха старт на курс по компютърно обучение за пенсионери и хора с увреждания в Обзор. Това е поредната инициатива в социалната сфера, която общината организира през тази година. Партньори в новата проява отново са двете организации „Авигея Шаама“ и „Верният настойник“, с които местната власт работи и по други инициативи в помощ на хората.

„Живеем в съвременен свят, в XXI  век. Сами виждате, че технологиите вече са навсякъде около нас и всичко все повече зависи от тях. Смятам, че от това обучение полза ще има и вие ще я усетите, като завършите курса.“, с тези думи се обърна кметът на Несебър Николай Димитров към присъстващите.

„Ние ще направим всичко необходимо, за да сте доволни и удовлетворени и,  в крайна сметка, да придобиете знанията, от които имате нужда. Важни са старанието, трудът и вниманието, които ще отделите, за да постигнем заедно успех.“, заявиха от „Верният настойник“ – сдружението, което изпълнява българо-швейцарския проект „Линукс“. Представителите на организацията с нестопанска цел благодариха на двамата кметове за прекрасните условия на работа, които са осигурени в Обзор, тъй като обучението се осъществява в сградата на читалището в курортното градче, а самата тя бе построена през 2015 година с европейски средства, привлечени от община Несебър.

С пожелание за успех кметът на Несебър Николай Димитров финализира официалната част на проявата. Присъстващите не пропуснаха да му благодарят за вниманието и грижата, като споделиха, че са изключително доволни, че ще научат нещо ново и полезно.  След това започнаха първи уроци по компютърна грамотност, като обучаваните са разделени в четири групи по 8 човека или казано с други думи общо 32 души са обхванати в инициативата.

Обучение по проекта „Линукс“ е програма за безплатно ограмотяване, съобразено с индивидуалните нужди на всеки и се реализира от  „Верният настойник“. Завършилите успешно курса ще получат сертификат, удостоверяващ новите им знания.

Инициативата стартира от Обзор, но ще обхване всички населени места на община Несебър.