Авиолиния Бургас – Чорлу ще улесни транспортните връзки между България и Турция

Частна турска компания разглежда възможността да разкрие самолетна линия между Бургас и турският град Чорлу, съобщи на пресконференция Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе. По шосе Чорлу е само на 1 час път от Истанбул. Идеята вече е била обсъждана с бизнеса  в турския град. Счита се, че новата авиолиния ще бъде изключително удобна за туристите и предприемачите и ще бъде икономически изгодна за двете страни.

Турция обмисля различни варианти за улесняване на транспортните връзки  по въздух и море, уточни дипломатът.  Засилен е интересът на турски авиокомпании към откриването на директни полети между Бургас и  Истанбул. Очаква се и инициатива от страна на български авиокомпании.

Преди дни в пристанище Бургас е била обсъдена възможността за разкриване на фериботна линия  Бургас –  Истанбул през Игнеада. Едно от нейните предимства е краткото пътуване – едва 3часа. Преговори за новата морска връзка  – фериботна или пътническа, се водят от година и половина и вече са в напреднала фаза.

Между България и Турция има още по-пряк и по-кратък път, който би могъл да постави нов старт на уикенд туризма, каза Нурай Иньонтепе.  С кораб от Резово до Игнеада се стига само за 15 минути. Турският консул счита, че бизнесът и туристите биха се заинтересували от тази възможност.