Министър Сачева в Бургас: Вярваме в нещата, които правим!

Екип на Министерството на труда и социалната политика, воден министър Деница Сачева, заместникът й Зорница Русинова,  Румяна Петкова – изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане и представители на Агенцията за социално включване презентира в Бургас Закона за социалните услуги, който скоро ще влезе в действие. На срещата, открита от заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, присъстваха народните представители Галя Желязкова и Ася Пеева, представители на НПО, социални работници, ползватели на социални услуги и граждани. Тя  се състоя в Дневния център за деца и младежи с увреждания в Морската градина – един от моделите за качествени здравни и социални услуги, с който Бургас се гордее.

В началото на срещата министър Сачева представи своето виждане за Закона за социалните услуги и очакванията си за положителните ефекти от неговото прилагане. Предвид очаквано атакуване на текстове от закона, провокирали известно недоволство, тя призова  към разумен диалог:  „Ние сме тук, за да чуем всички вас – и тези, които подкрепят закона, и тези, които имат своите притеснения и страхове. Съжалявам, че една тема, която би трябвало да свързва обществото и да го насочва към теми, свързани с човеколюбие и с това как да помагаме един на друг, се използва за човекоядство. Съжалявам, че по тези въпроси ние говорим с омраза, с агресия и че тази тема се използва за политически цели. Аз съм тук, за да ви кажа много ясно: това не е тема, с която се сваля правителство, това е тема, с която се разрушава общество. Затова искам да се обърна към вас с призив да не разрушаваме обществото, да не разрушаваме възможността хората да вършат добро, просто защото имаме страхове. Готови сме на разумен диалог, готови сме да отговорим на всички въпроси, но не сме готови на това, да участваме във взаимоотношения и в каузи, които разрушават държавата и обществото. Защото ние се занимаваме с тази тема повече от 20 години, посветили сме живота си на това и вярваме в нещата, които правим.”

Министър Сачева сподели, че до средата на януари в МТСП са получени над 100 страници с предложения по текстовете на Закона за социални услуги. Най-дискусионни се оказват свързаните с професионалната отговорност на социалните работници, дефиницията за дете в риск, възможност за чуждестранни НПО да работят в българската система. Всички предложения и мнения са изпратени в народното събрание, където ще бъдат разгледани от работна група, съставена от юристи по семейно и конституционно право, за да се направят съответни корекции в законите, за които се отнасят.

Поставените по време на дискусията въпроси бяха по проблеми, с които се сблъскват най-вече хората, нуждаещи се от социални услуги, които поискаха прецизиране на някои от текстовете с възможност за неправилно тълкуване.

Министър Деница Сачева се постара да отговори на всички конкретни въпроси в момента и се ангажира предадените й днес в писмен вид да получат нужното внимание и ответ в най-скоро време.

 

Преди дискусията екипът на МТСП разгледа Общностния център за ранно детско развитие и родителска подкрепа в детска градина „Надежда“, където се предоставя индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, семейно консултиране, индивидуална и групова работа с деца и родители, здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията. Децата тук могат да посещават стоматолог, семействата извършват консултации, млади момичета получават подкрепа и съвети как да бъдат майки.

Министър Сачева посочи Бургас като един от добрите примери в страната за предоставяне на интегрирани социални услуги, включващи образователни и здравни консултации.