Обновена: България Ер с важна информация за полетите си до Кипър

Във връзка с разпространението на COVID-19 в Република Кипър, министърът на транспорта и комуникациите Янис Карусос въведе пълна забрана за пътнически въздушен превоз между Кипър и страни от ЕС, включително Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Забраната е в сила от 21 март 2020 г. и е удължена до 30 април 2020 г. включително.

Изключени от забраната и разрешени са полетите без пътници до Република Кипър за превоз на лица, които желаят да напуснат Република Кипър. Допълнително освободени от забраната са полетите до и от Република Кипър по хуманитарни причини (хуманитарни полети / линейки / репатриране) или други индивидуални полети за извънредни обстоятелства, които ще бъдат позволени само с решение на  министъра на транспорта и съобщенията на Република Кипър.

Във връзка с мерките за превенция разпространението на COVID-19, предприети от страна на правителството на Република Кипър, от 18 март на територията на Кипър се допускат само:

– граждани на Република Кипър
– граждани на европейски и трети страни, имащи право да работят в Кипър
– дипломати и пътуващи по работа, както и служители на специални мисии
– пътуващи по неотложни служебни ангажименти
– с разрешително от съответното ресорно министерство
– пътуващи до образователни институции в Кипър

Важно! Всички пътници, пристигащи в Република Кипър, са длъжни да предоставят медицински сертификат, удостоверяващ, че пътникът е с отирацетелен тест за COVID-19. Изключение се прави само за:

– пътуващи по медицински причини

– пътуващи по служебни задължения в рамките на няколко дни

– пътуващи по силата на Виенската конвенция

За да бъде направено изключение е необходимо пътника да има писмено потвърждение от местното посолство на Република Кипър.