Израелски медици – първи в помощ на бежанците в Молдова

Група от петнадесет лекари, медици и парамедици от израелската организация за доброволно реагиране при спешни случаи United Hatzalah беше първата международна организация на място в Молдова в помощ на около 70 000 бежанци, бягащи от Украйна. „Ние сме единствените тук“, каза Линор Атиас, мениджър за извънредни ситуации на United Hatzalah, който пристигна в Кишинеу, столицата на Молдова, в неделя следобед. Вчера втори екип от израелската хуманитарна организация IsraAID се установи в молдовския град Паланка.

По телефона Атиас информира, че молдовските служители не знаят как да се справят с извънредната ситуация, но те, с техния опит са в състояние да помагат. Бежанците са пътували пеша в продължение на дни в студено време и сняг, за да стигнат до границата с Украйна и са уморени, гладни, а много от тях – и болни.

Само жени и деца обаче имат право да преминават в Молдова. Украинците над 18 нямат право да напускат Украйна и трябва да останат да се бият. След като минат границата, жените нямат как да общуват със своите съпрузи, бащи, братя. Те не знаят дали някога ще ги видят отново, споделя Атиас.

Израелският екип на United Hatzalah, който пръв се притече на помощ, вече създаде оперативен център в синагогата в Кишинеу, където помага на всички. При тях идват евреи, християни, мюсюлмани и хинди бежанци, но всички са еднакво добре приети. Функционира и импровизирана полева болница и координационно звено, което насочва нуждаещите се от помощ бежанци към тях.

 

Снимка: israel21c.org.