Минаваме към лятното часово време

Тази пролет отново ще преместим стрелките с час напред в 3 часа сутринта на 27 март 2022 година (неделя). Точно преди три години евродепутатите гласуваха за спиране на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента след 2021 г. Всяка страна от съюза трябваше да вземе решение кое времената – стандартното зимно или лятното, да остане за постоянно на нейната територия. Предзвикателствата на ковид пандемията обаче остави тази реформа на заден план.

Безспорно е, че смяната на часовото време оказва влияние на цялостното здравословно състояние. В първите дни и седмици след промяната организмът пренастройна своя вътрешен часовник в стремежа си да се адаптира към новите условия.

Едно от обясненията за този негативен ефект е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, той е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма, а организмът ни го произвежда само на тъмно. Така, ако вечер се стъмва по-късноq съответно и нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Изследване сочи, че спортът е най-прекият и лесен начин за подобна адаптация на тялото. Той не само подпомага дейността на тъкани, органи и системи, не само засилва метаболизма, увеличава производството на хормона на настроението, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, но и помага на организма да се справи със стреса от промяната.

Ако към спорта седобавят и разумни дози витамини и минерали под формата на плодове и зеленчуци или хранителни добавки, както и пълноценен сън, адаптацията ще премине бързо и безпроблемно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

В България с указ № 199 от 17.12.1894 г. е въведено лятното източно европейско време. С указ № 66 от 16.09.1943 г. указът от 1894 г. е отменен и страната преминава към обикновеното средно европейско време, като в 3 часа сутринта на този ден часовниците се връщат с един час назад. С указ № 88 от 25.03.1943 г. се въвежда лятно часово време, считано от 03.04.1944 г., като часовниците се поставят напред с 1 час – от 2 на 3 часа.

От 1979 година до 1996 година, включително, лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). От 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.

 

Снимка: bnr.bg.