Циганите катунари отново налазиха Бургас

Както всяка пролет отново към Бургас се отправят скитащи ромски фамилии. През последните две седмици инспекторите от общинската дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” проведоха две акции за прогонването на нежеланите пришълци и разтурването на техните биваци. Акциите са осъществени съвместно на ОД на МВР.

По традиция „гостите“ на Бургас се установяват на любимото си място край ж.к. „Славейков“, до старата зеленчукова борса. Оттам минава жп. линия, където през 2009 г. влак удари и уби 2-годишно дете от такъв катун, оставено без надзор.

Пришълците и тази година са с адресна регистрация в областите Ямбол и Сливен. При първата акция бяха установени 35 души – 25 възрастни и 10 деца. При втората, в края на изтеклата седмица, са открити на катун 25 души – 20 възрастни и 5 деца. Над 10 тона отпадъци са извозени от мястото след двете акции.

По време на двете акции са премахнати над 25 импровизирани заслона, които катунарите строят много бързо. За да се топлят и да си приготвят храна ромите палят огньове на открито, като хвърлят в тях и стари гуми. Това е предпоставка за възникване на пожари..

Община Бургас за пореден път заявява, че няма да допусне трайно усядане на скитнически групи на своята територия.

 

Снимка: burgasnews.com