Двама кандидати за проектни мениджъри по санирането в Югоизточния регион

До 45 дни отварят ценовите оферти

На 7 април в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ бяха отворени  офертите на кандидатите за проектни мениджъри по санирането на старите жилищни сгради в страната. Обновяването на жилищните сгради се финансира по оперативна програма „Регионално развитие”. Финансовият ресурс по схемата е 63 млн. лв., от които 12 млн. лв.се дават от Кооперативна банка – тя ще отпуска кредити за санирането при лихва от 6.68%.

Страната е разделена на 6 планови региона. Бургас, заедно със Сливен, Ямбол, Стара Загора и Казанлък попада в Югоизточния планов регион. Само двама са кандидатите за проектни мениджъри в региона  – обединенията “Дедал – МНС – Консултинг“ и „Енерджи Сейвинг“ ООД. За останалите региона на страна интересът също е слаб, отчитат от регионалното министерство. По две оферти за подадени за София, Североизточен, Югозападен и Южен централен район. За Северен централен регион кандидатът е само един. Няма кандидат за Северозападния регион. Най-вероятно срокът за подаване на документи ще бъде удължен, защото без проектен мениджър и в 7-те планови региона програмата не може да стартира. 

За проектните мениджъри са предвидени б3.6 млн. лв. без ДДС. До 45 дни се очаква да бъдат отворени ценовите им оферти.

Основният критерий за избор на фирма ще е икономически най-изгодната оферта.  Проектният мениджър ще работи в продължение на 32 месеца, а дейността му ще се заплаща от ОП „Регионално развитие”  в зависимост от броя на завършените обновени сгради. 

Проектните мениджъри ще съпътстват цялостното саниране на сградата – от провеждането на общото събрание на собствениците и регистрацията до финализирането на проекта.  Техен ангажимент ще е попълването на всички документи, съгласуването с институциите и внасянето им в дирекция „Жилищна политика” в МРРБ. Те ще събират аванса от 500 лева, който всяко домакинство трябва да внесе, за да се включи блокът в проекта.Те ще организиран обществената поръчка за избор на изпълнител. Ще проследяват извършването на енергийния одит и  на всички строителни дейности до отчитането на обекта.

На 9 април, понеделник, в МРРБ отварят офертите и за енергийно обследване на сградит.