Алберта Алкалай стана Човек на годината на публиката

Алберта Алкалай, управител на ПР „Имидж Едвъртайзинг” и сайта Биволъ бе удостоена с приза „Човек на годината” на публиката. За престижното отличие се състезаваха рекорден брой 42 номинации в конкурса на Български Хелзинкски Комитет за принос към правата на човека и правозащитността. Наградата бе обявена от Яна Тавание от БХК на тържествена церемония в студио 5 на НДК. Ето мотивите, изтъкнати от организаторите за номинацията и награждаването:

„Алберта Алкалай е отличена заради популяризиране на обществения подвиг за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. По повод 70 годишнината от избавлението от Холокоста тя организира и проведе със свои усилия национален ученически литературен конкурс на тема “Който спаси един човешки живот спасява цяла вселена”. В него взеха участие голям брой млади хора от цялата страна. Най-добрите литературни творби бяха публикувани в национални интернет и печатни медии. Ценностите на благородството, толерантността и съпротивата срещу ксенофобията и нацизма, които са били живи в нашето общество заслужава да бъдат възпитавани и прокламирани пред съвременните поколения.

Алберта създаде документалния филм “Да помним”, който извади от забвение имената на достойни българи, които са противостояли с цената на саможертва срещу репресиите към евреите. По нейно предложение Общинският съвет в Бургас прие да разгледа за обявяване посмъртно за почетни граждани на Дянко Пръвчев – кмет на града 1939-1944 г. и писателя-интелектуалец Петко Росен.

Алберта Алкалай е и една от инициаторите, организаторите и дарителите за построяване на мемориалния паметник за жертвите, загинали от терористичния атентат на летище Бургас през лятото на 2012 г.

Като управител на сайта за разследваща журналистика Биволъ Алберта Алкалай също така е доказала своята гражданска позиция, като отстоява, въпреки всички трудности и натиск неизменно идеята за свободната и обективна медия, непримиримо разобличаваща корупцията, организираната престъпност, олигархичния модел на власт и преливането им в управлението на страната”.

Заради обществената си ангажираност и отстояване на каузата на толерантност Алберта бе отличена със специална грамота и плакет „70 години от спасяването на българските евреи” от ОЕБ „Шалом”, а също така и с благодарствени писма и поздравителен адрес от посолството на Израел в България.

Награда на публиката бе връчена и на блогъра Иво Божков за отразяването онлайн на протестите срещу правителството. Голямата награда на журито получиха две колективни номинации: Бежанците и Приятелите на бежанците. Повече подробности за церемонията за награждаването на Човек на годината 2013 може да видите тук.

Много са хората, които подкрепиха каузата ни – да отдадем дължимата почит и благодарност на онези смели и достойни българи, които под огромен риск са се опълчили на антиеврейските репресивни закони преди 70 години. Благодарение на тях съм днес тук сред вас. Считам, че е особено важно в днешното разделно време да даваме пример от най-светлите страници на историята ни на младите хора на България. Щастлива съм, че съм част от българския народ, носител на изконенна човечност, притежаващ най-големия морален капитал – спасените близо 50 000 живота прди 70 години, сподели развълнувано Алберта.