Близо милион и половина летовници са посетили региона

Ръст на туристите от 2% отчита Бургаската регионална туристическа камара. На пресконференция в Морското казино днес председателят на камарата Иван Иванов направи анализ на изминалия туристически сезон и очерта основните приоритети за следващата година.
През 2014 г. в региона с чартърни полети и автобуси са пристигнали 1 242 529 туристи.
Най-голям ръст бележат туристите от Беларус – 43%, следвани от Полша – 17%, Австрия – 9.7%, Израел – 7.6%, Русия – 7%, Литва – 6%, Украйна – 5.5%, Латвия – 5%.
Загубили сме позиции обаче на традиционни пазари като Швеция, Холандия, Англия, Холандия, Словакия, Чехия, Германия и Кувейт. През тази година броят на туристите от тези страни бележа спад с 243%. Според Иван Иванов основна причина за това е качеството на туристическия пакет – нарушената нощна тишина, кражби, рекет в заведенията и медицинските кабинети.
България няма добра туристическа реклама, е мнението на специалистите в отрасъла. Не се извършват маркетингови проучвания на пазари в Скандинавските страни, Великобритания, Германия и в други традиционни за страната ни държави. Не се проучват възможностите на Близкия Изток, не се търсят нови пазари.
За да променят негативните тенденции държавата трябва да преразгледа търговската и ценовата политика, да създаде пълна съпоставимост между цена и услуга, да се търси нови, дори съвсем екзотични пазари като Далечния изток. Но най-важното е да се извършва професионално планиране и подготовка на сезона, като се проследява и неговата реализация, смятат от бранша. Защото туристите, които идват тук, очакват да видят подредена страна с чисти плажове.