Ремонтът на жп гара Бургас започва през декември

Модернизацията и реконструкцията на жп гара Бургас ще започне до края на месец декември.Това стана ясно след посещението на министъра на транспорта Ивайло Московски в града.  Министерството на културата най-накрая даде „зелена светлина” на проекта, заяви министърът. Одобрението е взето броени часове преди пристигането му в Бургас.

От месец и половина община Бургас чака Министерството на културата да се произнесе  по проекта за реконструкция на знаковата за града сграда. Построена през 1929 г., тя е паметник културата и всяко вмешателство в нея може да се извършва само след съгласуване с Националния институт за недвижимото културно наследство.  Поради тази специфика не могат да бъдат извършвани промени по фасадата на сградата.

През повече от 100 – годишното съществуване на гарата, основен ремонт не е правен. Тя е изключително амортизирана и дори опасна. Докато се чака съгласуване от министерството на културата продължават да се трупат жалби и оплаквания на граждани за отчупени парчета от фасадата.

Сега след като положителното решение е факт, предстои проектът да влезе в общината Бургас. Кметът Димитър Николов изрази своята голяма благодарност към министъра на културата Вежди Рашидов за бързата реакция. Градоначалникът апелира, изпълнителят да стартира незабавно действията по реконструкцията.

Срокът за изпълнението на проекта е 20 месеца. Реновирането ще струва над 8 млн. лв. Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“. С 50% участие в „Железопътна инфраструктура Бургас“ е „Техно строй България“. Останалите участници са „Билдникс“ с 30% и „Сънником“ с 20%. Оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществят от Обединение „Рубикон – ЕН Ар 1“.

Ремонтът трябва да бъде синхронизиран и с новоизграждащата се сграда на автогара Юг. Заедно с жп гарата те ще представляват общ ансамбъл, като ще бъде осигурен директна връзка помежду им.

Това е поредната стъпка към изпълнение на мащабния проект „Зона за обществен достъп“, по-известен под името „Супер Бургас“, който предвижда градът да е отворен към морето и да има обединение на пространството между жп гарата, автогара „Юг“ и част от пристанището.