Гласят арт галерията на Богориди за първата пасивна къща в Бургас

Обществен център – арт галерия, който ще се намира на ъгъла на улиците “Александровска” и „Богориди“ може да стане първата пасивна сграда в Бургас. Това стана ясно на проведения вчера в Бизнес инкубатор – Бургас семинар на тема Енергийна революция. Антония Новакова – гл. специалист отдел „Инвестиционни проекти“ в Община Бургас – разясни концепцията за „пасивна къща“ пред препълнена зала с архитекти, инженери и строителни специалисти.

Бъдещата екопостройка ще се издига непосредствено до Общината и ще изпълнява функцията на галерия. В началото на миналата година се проведе конкурс, в който предложенията си за идеен проект представиха десет кандидата. „Бюро за урбанизъм, дизайн и архитектура – Кирилов и Шекеров“ ООД спечели конкурса и възможността да сключи договор за проектиране на стойност 30 000 лв.

Новата арт галерия, на стойност малко над 1 млн и 700 хил. лева, може да бъде проектирана от архитектите като пасивна сградата, тъй като се предвижда годишните ѝ нужди за отопление и вентилация да бъдат по малко от 15 kWh/м2. За сравнение, една нормална къща в момента годишно употребява над 200 kWh/м2, за да поддържа нормална температура за живеене.

В хода на презентацията бяха разяснени основните разлики между зелената (устойчива) сграда, нискоенергийната сграда, пасивната къща, сгради с почти нулево потребление и др. На фона на останалите концепции, тази за „херметически затворена черупка“ се открои най-силно.

Пасивните къщи са много популярни в Брюксел, Хановер и Тирол, а в България все още няма дори определение за подобни сгради. Стандартът за сертифициране също не може да бъде издаден от българска институция. Ако галерията в Бургас бъде построена в съответствие с изискванията за пасивни къщи, тя ще бъде втората сграда в България, която получава подобно удостоверение. Единствената сграда в България, притежаваща сертификат за пасивна сграда е училище в Габрово. То е получило своето удостоверение от немска фирма.