Бургаски жени се противопоставят на кича

Изложение „Българската Баба Марта“ припомня автентичните украшения

„Българската Баба Марта“ са назовали своето изложение на авторски мартеници няколко бургаски жени. То бе открито през уикенда във фоайето на дома на НХК съвсем по нашенски – с питка, сол и мед.

Идеята за изложението се ражда като своеобразно противодействие на кича, който превзема и този уникален български обичай. Тя хрумва на Красимира Краева и Милена Христова, които се запретват да майсторят истински произведения на изкуството  в червено и бяло. По-късно към тях се присъединяват Таня Райчева, Мария Димова и Евгения Караджова. Така седмица преди 1 март изложението „Българската Баба Марта” е факт.

Първото издание на изложението е скромно –авторските мартеници са разположено на пет маси. Това, което отличава всяка авторка е въображението и начина на изпълнение. Еднаквото е, че в синхрон с мотото на изложението пластмаса няма. Всички мартеници са изработени от естествени материали – вълна, коприна, памук, дърво, полускъпоценни камъни, глина… Някои от експонатите са проектирани така, че да бъдат носени и след като времето за специфичните украшения премине. Така например красивите нежни медалиони  се превръщат в елегантно бижу само с една смяна на огърлието. Макар и семпло, изложението е истинска наслада на окото и акумулатор на настроение.  Предчувствието за пролет напира от всеки експонат. Част от мартениците ще го пренесат при деца със специфични потребности, настанени в Център от семеен тип в Бургас.

 За петте бургаски дами това е само началото. До 1 март всеки е добре дошъл да се присъедини към изложението със свои творения, уверяват те.