Бургаски средношколци на финала за стипендия на фондация „Кроношпан”

Четирима ученици от Бургас имат шанс да учат в американския университет за предприемачи „Бабсън Колидж“ като стипендианти на фондация „Кроношпан“

Четирима бургаски средношколци достигнаха до финалния кръг, който ще излъчи носителят на стипендията на фондация „Кроношпан” за четиригодишно обучение в американския университет за предприемачи „Бабсън Колидж” . До най-важния етап на селекцията достигнаха общо 17 момчета и момичета от шест европейски държави.

Ваня Панчева, Данаил Кънчев и Зехра Абрахим от Английска езикова гимназия и връстничката им Силвия Станева от Търговската гимназия в Бургас бяха избрани измежду всички кандидати, заедно с още тринайсет зрелостници от България, Босна и Херцеговина, Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Кандидатурите за стипендията бяха разгледани от фондация „Кроношпан”.  Претендентите вече издържаха успешно изпитните нива „САТ” и „Тойфел”, като разходите по тестовете бяха поети от „Кроношпан”.

Достигналите до финалния кръг проведоха онлайн събеседване с вицепрезидента по приема в „Бабсън Колидж” г-жа Кортни Минден.

Очаква се в първите дни на март да бъде обявен и победителят в надпреварата за 2015 год. Окончателният избор ще бъде направен от управата на учебното заведение.

„Babson College”, където стипендиантът на фондация „Кроношпан” ще учи през следващите четири години, неизменно е класиран в топ 20 на американските образователни институции в сферата на икономиката.

През учебната година 2013 – 2014 в колежа са подали документи над 6 000 кандидати, които са се конкурирали за 500 свободни места. 23% от студентите са чужденци от 67 държави.

Постижението на четиримата бургаски ученици е голямо признание не само за техния потенциал, но и за качеството на образованието в града, коментира изпълнителният директор на „Кроношпан България” Николай Банков.