Депутати от ГЕРБ настояват за по-тежки наказания при инциденти на пътя

По-тежки санкции за водачи на превозни средства, употребили алкохол, предвиждат промените в Наказателния кодекс. Законопроектът е предложен от група народни представители от ГЕРБ начело с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков също е един от вносителите на промените, с които се цели ограничаване на тежките инциденти на пътя, отнемащи в определени случаи и човешки животи.

„Законопроектът мина на първо четене в парламентарната комисия по транспорт и предложенията в него са напълно аргументирани. Необходими са промени в НК по отношение на по-сериозни мерки за ограничаване на пътните инциденти. За съжаление, в последните месец част от тях бяха с трагичен край. Според статистиката на МВР жертвите в пътно-транспортни произшествия се увеличават. От началото на 2014 г. до ноември месец включително у нас са загинали 601 мъже, жени и деца. За същия период през 2013 г. те са били 549. Това не е просто черна статистика, трябва да се предприемат конкретни действия“, коментира Вълков, който е и зам.-председател на транспортната комисия.

Според статистически проучвания употребата на алкохол и наркотици са сред основните причини за катастрофи с голям брой жертви в Европа. За България данните показват, че полицията санкционира 9000 пияни шофьори годишно.

„Няколко са основните моменти, свързани с налагането на по-тежки санкции. В момента при шофирането с концентрация на алкохол над 1,2 промила, се наказва с до 1 година затвор. Промяната е то да бъде от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лв. В случай, че лице бъде хванато повторно да шофира под влияние на алкохол , след като вече има влязла сила присъда за същото деяние, наказанието да стане от 1 до 5 години затвор, а глобите да са от 500 до 1500 лева. За шофиране след употреба на наркотици, което сега се наказва с до 2 години затвор, предложението е за наказание от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба“, коментира част от предложените промени депутатът от ГЕРБ-Бургас.

Вносителите са предложили още нова алинея към чл. 343б от НК за завишено наказание за повторно шофиране след употреба на наркотици -наказание с от 1 до 5 години затвор и пак глоба от 500 до 1500 лева.

„Сега НК предвижда при смърт на пътя от пиян шофьор затвор от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи – от 5 до 15 години. Предложението ни е наказанията да станат от 3 до 15 години и в особено тежки случаи – от 5 до 20 години затвор. Обърнали сме внимание и на водачите, които шофират, след като са им отнети документите са правоспособност. Сега те подлежат на наказание до 2 години затвор, а ние предлагаме санкцията да е до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Заловените повторно в рамките на година да шофират без книжка да бъдат наказвани с от 1 до 3 години затвор и с глоба от 500 до 1200 лева“.

Според бургаският депутат мерките имат както превантивен характер, така и целят по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деянието и обществената му опасност.

„Предприетите изменения в НК през периода 1995-2002 г., с които са увеличени санкциите, не са изиграли своята превантивна роля и затова ние настояваме за нови промени, които да доведат преди всичко до ограничаване инцидентите на пътя и намаляне броя на жертвите“.