Започна делото за пожар в Созопол, отнел три живота

Бургаският окръжен съд даде днес ход на наказателно дело срещу Павел Господинов – Харакирито. за палеж на къща в Созопол, при която загинаха трима души. Подпалвачът се яви в залата, воден от съдебна охрана.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 15.ноември 2012 г. е запалил сградата на ул. „Тюлен” в Созопол и е причинил смъртта на трима от обитателите й.Обвинението отчита,че той най-вероятно не е искал точно това. Но е поставил в опасност и живота на други хора – било е възможнопожарът да се разпростре върху съседните къщи.

Подпалената триетажна къща е пожарът е собственост на „Дарик Имоти България“ АД – София и е на стойност 1 715 000 лв. Тя има историческа, научна и художествена стойност. Вредите, следствие на пожара, са на обща стойност 236 027 лева.

Съдътконституира като частни обвинители двамата наследници на пострадалите – синове на загиналата по-млада жена и внуци на нейните родители, също починали при пожара. Съдът прие за съвместно разглеждане предявените от всеки от тях граждански искове за по 300 000 лв. обезщетение за причинените им неимуществени вреди – болка и страдания от смъртта на роднините. Общата гражданска претенция е за 600 000 лв.

Бяха изслушани 11 свидетели. До разпит беше допуснат и нов свидетел, поискан от пълномощника на частните обвинители и граждански ищци.
Съдът докладва получената от собственика на изгорелия имот молба, че не желае да се конституира като граждански ищец и няма да предяви граждански иск към подсъдимия, тъй като е получил обезщетение от застрахователна компания.
Делото ще продължи на 10 март с разпит на свидетели и вещи лица.