Иван Вълков (ГЕРБ): Напредва работата по проекта за обходa на Малко Търново, общината оказа голямо съдействие

Работата по проекта за изграждането на обхода на Малко Търново напредва. С изпълнението му, съществуващият обходен път ще се свърже с път І-9 и трафикът от Бургас до ГКПП Малко Търново ще преминава извън града. Общата дължина на участъка е 0,7 км. Удовлетворен съм, че от страна на странджанската община имаше много бързи реакции и бе оказано голямо съдействие на АПИ. Администрацията успя да предаде писма на над 60 собственици за обезщетения по отчуждителните процедури. Един от тях е бил в Япония, но въпреки това е извършена необходимата координация“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков. Той проведе приемен ден в офиса на партията в Малко Търново и обсъди с жителите актуални теми и въпроси, свързани с региона.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт заяви, че след проведен търг миналата година, има избрана фирма-изпълнител на проекта. „Обектът е включен в капиталовата програма за 2015 г. Очаквам, че до края на месец април ще започне реалната работа по проекта. Друг сериозен проблем в общината е свързан с активизиралото се свлачище в края на месец януари на участъка при км 316 от път I-9 Бургас – Малко Търново. Изработен е проект за укрепване на стойност близо 300 хил.лв., към момента свлачищните води са овладени и може да се минава, след като платното е обезопасено аварийно. В следващите месеци ще бъде одобрен проектът и се очаква да получи финансиране по Програмата за бедствия и аварии“, коментира бургаският депутат. В рамките на приемния ден той обсъди с местните хора и предстоящия старт на Програмата по заетост. „Към тази програма има традиционно много голям интерес. Провел съм разговори със зам.-министъра Зорница Русинова и стана ясно, че първо ще бъде отворена Програмата за младежка заетост за безработни младежи до 29-годишна възраст. Това може да се случи до края на месец март. След това предстои откриване и на други мерки за временна безработица и преквалификация на кадри и други обществени групи“.

Иван Вълков коментира с жителите на Малко Търново и темата за състоянието на горските пътища. „Състоянието им наистина не е добро, а основната причина за това са тежкоторарните камиони, претоварени с дървесина над допустимото. След тях остават повредени участъци от пътната мрежа, а средства за ремонт се осигуряват трудно Необходимо е увеличаване на средствата от републиканския бюджет. Това би могло да стане например, ако тези, които взимат приходи от продажбата на дървесина, по някакъв начин влагат част от тях поддръжката на горските пътища. Мисля, че може да се мисли за предложения в тази посока. Още в края на януари подадох сигнали за претоварените камиони до ДАИ и очаквам от там какви проверки са били извършени оттогава досега и какви са резултатите от тях“, сподели още народният представител от ГЕРБ-Бургас.