Събират идеите за девиз на Бургас до 20 март

Над 65 са събраните до момента идеи за девиз на Бургас. Кампанията ще продължи до 20 март.  Общинската комисия по култура, подсилена с видни творци от Бургас ще селектира предложенията и ще избере девиза, който ще стане словесна емблема на града.

Сред представените проекти има истински находки, както и по-тривиални съчетания, които звучат познато. Някои са изписани и на английски. Или на кирило-латински… Като това: Day-ства ! Pro-извежда ! Go-ри !

Някои идеи са своеобразни перифрази: „Виж Бургас и промени бъдещето си!” Алюзията е с „Виж Неапол и…”, „Нашият град е нашият дом” припомня  „Моят дом е моята крепост”.  „Там, където е сърцето!” – кореспондира с популярното „Домът е там, където е сърцето”. „Пръв сред свои, свой сред първите!” пък напомня за един филм от недалечното минало.

Това, което обединява всички предложения е голямата любов към Бургас. В много от тях се повтарят думи като мечта, обич, промяна, завръщане, копнеж, дух, вечност…

Няма да бъде лесна работата на „голямото жури”, в състава на което ще бъдат авторитети като маестро Стефан Диомов и поетът Ваньо Вълчев, но изборът е достатъчно голям, а се очакват и още. Вече предадените предложения за девиз могат да се видят на специалната секция в сайта на община Бургас. Също там се приемат и нови идеи.