Главен герой яйцето

Наближи ли Великден, започваме да планираме най-атрактивната  си емоция за празника с главен герой яйцето. Колкото и пъти да сме спазвали традицията за багрене на яйца, толкова пъти ни се е искало да пробваме нещо ново. Всъщност – колкото хора, толкова и идеи, и изпълнения на идеите, защото ставаме творци и всяко наше произведение е уникално. Еднаква е само основата, върху която творим.

И така – яйцето. Главният Великденски герой! Дали обаче само Великденски?

Историята разказва, че яйцето е на почит, откакто съществува човечеството. То е идеалната природна форма, символизира Вселената, живота, прераждането… Яйцето се е радвало на особено внимание в Персия, Египет, древен Рим… Персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце,  а китайците  и египтяните правели връзка между яйцето и птиците, чиито полет в небето ги доближавал най-много да боговете.zx450y250_2119086 Сигурно още от древни времена съществува и въпросът: Кое е първото – яйцето или кокошката?  Смятало се е, че яйцето притежава особени сили.  Вграждали са го в основите на сгради, за да пропъжда злото.

Римлянките разчитали на яйцето да предскаже от какъв пол ще е очакваната рожба. Във Франция преди да стъпят в новия си дом, младите булки стъпвали върху яйце. Изобщо, в стари времена, а и в нови, яйцето е използвано за разваляне на магии и за лекуване… например, от зли очи, или уроки…

Не от вчера датира и боядисването и украсяването на яйцата. Великденската традиция, свързана с Възкресението, се среща в много легенди по света. В Полша е разпространен разказ, според който дева Мария давала яйца на войниците при кръста с разпнатия Исус. Тя ги умолявала да бъдат по-малко жестоки и се разплакала. Нейните сълзи паднали върху яйцата и ги белязали с точки с великолепен цвят. Друга полска легенда разказва за Мария Магдалена, която отишла до гробницата на Исус, за да миропомаже тялото му. Тя носела кошница с яйца. Когато пристигнала при гробницата и извадила яйцата, техните бели черупки по чудо били оцветени с цветовете на дъгата. danteleni_velikdenski_yaitsaДекорирането и оцветяването на яйца за Великден е традиция в Англия още от Средновековието. В книгата за разходи на Едуард I за 1290 година е записана покупка на 450 яйца, които да бъдат позлатени и оцветени за Великденски подаръци.

Разбира се, най-известните и най-скъпи яйца са направените от златаря Питър Карл Фаберже. 30През 1883 руският цар Александър му поръчал да направи специален Великденски подарък за неговата съпруга Мария. Първото яйце на Фаберже било яйце в яйцето. То имало външна обвивка от платина и бял емайл, който се отварял за да разкрие по-малко златно яйце. По-малкото яйце от своя страна се отваряло, а в него имало златно пиленце и украсено със скъпоценни камъни копие на имперската корона. Това специално яйце толкова се харесало на царицата, че Александър редовно поръчвал на Фаберже да прави нови яйца, които да бъдат доставяни за всеки Великден. Традицията продължил неговия син Николай II. Така яйцата, направени от Фаберже за царската фамилия станали общо 54.  Седем яйца златарят направил и за московската фамилия  Келч. До днес са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка. Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 г. Сред запазените има и яйце-портретна галерия на императорското семейство.