БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ЗА ПРИЕМАНЕ В ШЕНГЕН „СИНИ ГРАНИЦИ“

От Бургас тръгва искане за поетапно присъединяване към споразумението.

Страната ни отговоря на изискванията за приемане в Шенгенското пространство по отношение на морските и въздушни граници. Това стана ясно днес, по време на проверка за готовността на Пристанище Бургас и Летище Бургас, осъществена от вицепремиера Меглена Кунева и Областния управител Вълчо Чолаков.

Техническата обезпеченост и кадровия ресурс на гранично-пропусквателните пунктове на двете т.нар. „сини граници“, както и възможностите за охрана и наблюдение на морската граница, дават основание на страната ни да поиска поетапно присъединяване към Шенген, като се започне с премахване на граничния контрол на летищата и морските гари.

„Сините ни граници отдавна отговарят на критериите за Шенген и в технически и в юридически план. Днешното ни посещение на Летище-Бургас и пристанището потвърди това и няма нито една причина, която да е пречка този акт да бъде осъществен. Нашите кадри са отлично подготвени, нещо повече, наши кадри обучават свои колеги от чужбина включително такива от държави част от споразумението. “- заяви областният управител Вълчо Чолаков при откриването на кръгла маса по темата, на която той и кметът Николов бяха домакини.

В подкрепа на идеята се обяви и бургаският бизнес. Туристическите асоциации, транспортни фирми, строители и инвеститори се обединиха от общото искане- още по- активни разговори с европейските партньори за получаване на свободни „сини граници“ в кратки срокове. Мнението на бизнеса в региона е, че подобна крачка ще съживи икономиката и ще даде възможност за привличане на нови инвестиции и ръст на туристите. Членството в Шенгенското пространство е допълнителен знак за стабилност на държавата, която ще се оценява високо от чуждестранните инвеститори

„Област Бургас посрещна 1,2 млн. туристи през 2014 година, масовият туризмът реализира 13,8 % от БВП. Шенген за сините граници ще даде възможност този туристически поток да нарасне значително, до два пъти. Туристическият бизнес застава зад искането и ще настояваме за бързи действия.“- бе мнението на председателя на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

Позицията на бизнеса подкрепиха кметовете в област Бургас, областните управители на Бургас, Варна и Добрич. Тя ще бъде изпратена с подписа на всички страни на вниманието на вицепремиера Кунева, министър председателя и Министерския съвет.

С това се дава ясен сигнал към европейските партньори за единомислието и ангажираността на бизнеса и държавните институции за очакваното присъединяване към Шенген.

Срещата на вицепремиера с бургаския бизнес бе провокирана миналия месец, когато областният управител и кметът на Бургас поставиха темата „сини граници“ без граничен контрол пред Кунева. Тогава Чолаков и Николов настояха за активен диалог, който да отговори на очакванията на бизнеса за присъединяване на България към Шенгенското пространство.