Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес, 4 октомври, е Световен ден за защита правата на животните. Той се чества на католическия празник Ден на свети Франциск, покровител на животните.

Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

В България Законът за защита на животните е в сила от 2008 година, но все още към тези, които издевателстват над животните, не се прилагат достатъчно строго мерките, предвидени в него.

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животинския свят.

Не наранявайте животно или птица, ако ги видите в беда, помогнете или потърсете помощ, не унищожавайте гнездата на птиците и техните местообитания, не изоставяйте животно на улицата, поговорете с децата си за закрилата на животните, посетете приют, осиновете куче или котка – това е най-малкото, което можем да направим, призовават приридозащитниците.