Анета Дръгушану реди живописни платна в галерия „Пролет”

Анета Дръгушану гостува с изложба в бургаската галерия „Пролет”.  Експозицията ще бъде открита в 17.30 часа на 5 ноември, четвъртък.

Aneta-DragushanuХудожничката, която повече от 40 години живее и работи в България, е родена е в румънското село Поточ. Завършва Художествената академия „Николае Григореску” в Букурещ. Неин професор е известният художник Корнелиу Баба.

В живописните й платна доминира човекът в цялото многообразие на взаимоотношенията му със света. Жената заема особено място в творчеството на художничката.
Анета Дръгушану има над десет самостоятелни изложби в България, Румъния, Сирия и Югославия, както и много участия в колективни експозиции. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и много галерии в страната, както и на частни колекции.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен, отличието „Златен век“ на Министерство на културата, награда на Съюза на българските художници „Илия Бешков“ за рисунка (1987), Награда на СБХ за живопис  – Смолян и Търговище (1989 ), Награда на СБХ за живопис – „Есенен салон“ с участието на балкански страни (1995), втора награда от международния конкурс „Балкански художници“ (2004),  Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф” / 2014 /