Петър Краевски чете „ Изгорени писма” в Дома на писателя

Поетът и хуморист Петър Краевски гостува на Бургас с новата си книга „Изгорени писма”. Той ще чете стиховете си в Дома на писателя днес,  26 ноември, четвъртък, от 18.00 часа.

„Изгорени писма” излиза в ИК „Жанет 45”. В нея авторът на хумористични книги, като излязлата наскоро „Операция Райски газ”, отново се връща към сериозната поезия. В този проект той залага както на белия стих, така и на класическия. Част от представените творби са печелили литературни награди или са били част от романа му „4at, или сбогуване с Аркадия”, в който един от героите пише своята стихосбирка онлайн и я коментира с редактора си в интернет.

Навлизането в „Изгорени писма” проследява запалването, горенето, затихването на огъня, пепелта. Според Петър Краевски, в четенето на този текст са въплътени смирение пред Словото и известна доза мимолетност, като „поглед, който изпреварва пламъка”. Идеята е, че всяко стихотворение се чете като за последно.

„В четири реда Петър Краевски ни казва безчет неща. Това е поезия, която е бдителна към парадоксите, тя не се бои от сложността” , твърди литературният критик Марин Бодаков.

Петър Краевски е роден на 16.08.1969 г. в гр. Пловдив. Завършил е специалностите „Английска филология“ и „Журналистика“. Автор и водещ на сатиричното радио и тв предаване „Петкраски“. Дългогодишен сътрудник на редакция „Хумор, сатира и забава“ към БНР, „Златният кос“, в. „Стършел“ и др. Автор е на книгите: „Стриптийз по всяко време“, афоризми, ИК „Шут“, 1990,„Вятър от консерва“, сатирични стихове и епиграми, ИК „Златен муфлон“, 1992, „Ало, как сте?“, сатирични стихове и епиграми, ИК „Жанет 45“, 2001,„Сомнамбул“, стихове, ИК „Жанет 45“, 2006,„Чат, или Сбогуване с Аркадия“, роман, ИК „Жанет 45“, 2009,„Операция „Райски газ“, хумористични разкази, ИК „Жанет 45“, 2012,„Изгорени писма“, стихове, ИК „Жанет 45“, 2015 г.