Музикалното училище празнува 55 години

Бургаското музикално училище става на 55 години. То ще отпразнува рождения си ден на 11 март в Операта, където ще бъде изнесен концерт-спектакълът „Непреходното”. С музикалната палитра, вплетена в програмата, ще бъде почетен и патрона на училището Панчо Владигеров, роден на 13 март 1899 година. Учебното заведение носи неговото име от 2004 година, когато става Национално училище за музикално и сценично изкуство.

Концертът „Непреходното” е режисиран от Христо Симеонов и е подарък за бургаската публика. На сцената ще покажат талант солистите Весела Коршутова, Живко Добрев,  Милана Кан, Галя Димитрова, Мирослава Чобанова, Стефан Якимов, Кристян Кънев, Иво Василев и  Александър Стаматов, подготвени от преподавателите им Йоана Вангелова,  Ксения Драгостинова, Румяна Драголова, Светослав Василев,  Михаела Тенев и  Иво Гичев. В мултимедийното шоу ще участват и учениците на Недко Георгиев, Добрина Бахова и Владимир Грудев от класовете по класически балет.

Мултимедийният концерт-спектакъл „Непреходното“ посветен на патронния празник и 55 години от създаването на училището ще се състои на 11 март – петък/ от 19:00 ч. в залата на Държавна Опера.

Актьорското си майсторство ще демонстрират възпитаниците на Георги Минков, Невена Цанева и Даниела Георгиева от театралните паралелки, а Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Детски и Младежки хор с ръководители Тодорка Бинева и Анета Данаилова и Вокален ансамбъл „Фортисимо” с педагог Милена Добрева ще допълнят колорита на спектакъла с изпълнителските си музикални дарби.

Програмата включва произведения от музикалната класика и фолклора, както и поп и рок.

НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” има богата история, с която не само Бургас, но и България се гордее. То е удостоено с Орден „Св. св. Кирил и Методий” I степен,  „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци,  две първи награди и два златни медала на Окръжен народен съвет – Бургас,  специална награда от Община Бургас за висок принос в развитието на образованието в град Бургас и високи постижения в областта на музиката.

Съветът на европейската научна и културна общност го награждава с  „Официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата”, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура и „Златен печат” за европейски мениджмънт в културата.

Над 1700 са учениците, получили образованието си в НУМСИ ИПроф. Панчо Владигеров”. Те завладяват успешно професионалните сцени у нас и зад граница. Отличията им от престижни национални и международни състезания са близо 3000.