Несебър очаква бум на руски туристи това лято

Градът на ЮНЕСКО ще се рекламира на две борси – в Москва и Санкт Петербург

Проф. Виктор Архипов, председател на Руския национален комитет за Черноморско икономическо сътрудничество гостува на Несебър. На среща с туроператори, предприемачи, брокери на недвижими имоти, руснаци, живеещи в Несебър и представители на Общината той сподели вижданията си за разширяване на икономическото сътрудничество между страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и перспективите и проблемите на туристическия бизнес в Русия.

Проф. Архипов презентира предстоящата през април изложба в Москва „Черно море”`16, на която ще има възможност да бъде представен не само туристическия бранш.

Геополитическите проблеми, пред които Русия е изправена днес, се оказват в полза за България, заяви проф.Архипов. Влошените отношения с Украйна и Грузия и особено забраната за влизане на руски туристи в Турция пренасочват туристопотока към България. Близо 3 млн. руски туристи вече са се оттеглили от традиционните за тях дестинации – Турция, Тунис и Египет, а полуостров Крим не предлага комфортен туризъм, докато България разполага с всички условия за почивка на руските граждани..

Според проф. Архипов недостатъчната реклама на България като туристическа дестинация е една от причините  страната ни да е популярна предимно с черноморските курорти.  Ето защо  е необходимо да се презентират различните видове туризъм, включително и възможностите на вътрешността на страната ни. Предстоящата изложба в Москва е една от тези възможности, препоръча проф. Архипов.

Туроператори споделиха, че имат проблеми именно доставката на  рекламни материали до изложенията и поискаха съдействие от Асоциацията на туристическите оператори в Русия. Те изпитват трудност да зареждат щандовете си на руските борси с печатни материали поради въведените санкции.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров, който участва в срещата, заяви увереността си, че сезон`2016 ще бъде по-успешен от предходния. „Ние вървим в правилната посока и ще продължим да развиваме българо-руските отношения на всички нива”, заяви той.