Журналистът Стоян Тончев е невинен по делото за клевета

Бургаският районен съд оправда журналиста Стоян Тончев по делото за клевета, заведено от кмета на Поморие Иван Алексиев. Наказателното дело бе образувано заради публикация в сайта Zadkulisite.com със заглавие „Разцепление в ГЕРБ Поморие? Съветници скачат срещу съпартиеца си кмет“. Съдът призна Тончев за невинен.

„В статията няма нищо оклеветяващо. Тя се базира на решение на Общинския съвет в Поморие и е по сигнал на гражданин. Аз дори не съм неин автор. В сайта публикуват и други съмишленици, които не са доволни от политиката на Община Поморие“, каза Стоян Тончев, за когото решението на съда не е изненада. Твърди, че публикациите му се базират на факти, а всяка информация е надлежно проверявана и не може да бъде тълкувана като клевета.

Стоян Тончев отдавна разследва нередностите в общинската администрация на Поморие, заради което в през януари тази година едва не бе убит. Докато го пребивали жестоко с бухалките нападателите му крещели: „Докога ще пишеш“. За покушението над журналиста бе задържан Мартин Душев, на 30 години, също от Поморие. По-късно обаче той бе освободен под парична гаранция от 20 000 лева.

Побоя над него, както и обвинението за клевета, Тончев определя като опит да му бъде запушена устата : „Това е терор над мен и акт над свободата на словото в България. Но на мен не ми пука, правя това, което трябва да се прави. Тъй като съм неподкупен и няма как да ми затворят устата, поискаха да ме убият. Възможно е да има и втори такъв опит“, подозира журналистът.