Руска художничка подреди първата си самостоятелна изложба в България

Ирина Романова се вдъхновява от село Подвис, където живее от две години

На традиционния събор на село Подвис откри първата си самостоятелна изложба в България руската художничка Ирина Романова. Гости и жители на селото имаха възможност да се докоснат до майсторството на московчанката, която представи пейзажна и портретна живопис.

IMG_0779
Художничката Ирина Романова с кмета на Подвис Събка Равалиева и кмета на Община Сунгурларе инж. Васил Панделиев

Всички картини, включени в изложбата, са рисувани в България. Много от тях са вдъхновени от атмосферата на Подвис. Платната на Романова излъчват живот, защото тя е вярна на детайла. Полета с макове, разцъфнало дръвче пред покрива на селска къща – всичко в творчеството и въздейства непосредствено върху сетивността на ценителите.

„Много сме щастливи да видим красотата на селото ни, претворена в картини“, пишат жителите в книгата за отзиви, пълна с послания на руски и български.

В Подвис има многобройна руска общност, а Ирина Романова е сред най-талантливите й представители. Тя е открила пет самостоятелни изложби в Москва само през последните две години, откакто е жител на Подвис. Домакин на една от изявите й е руското Министерство на Отбраната. Забелязана и оценена в руската столица, Романова е включена с няколко платна в алманаха на стоте най-добри съвременни руски художници. Днес жител на Подвис, тя черпи вдъхновение от българската природа.