Отнемат концесията на плаж „Слънчев бряг – Север“

Концесията на плажа „Слънчев бряг – Север“ най-вероятно ще бъда отнета за множеството нарушения, констатирани там. Това заяви министър Николина Ангелкова по време на проверката си в комплекса и допълни, че за подобен род нарушения законът предвижда от 10 до 50 хиляди лева глоба.

В началото на сезона комисия от Министерството на туризма обходи плажовете и установи, че най-големи са   нарушенията на „Слънчев бряг Север“ и „Несебър Юг“. Бяха направени предписания, с които концесионерът на слънчевбрягския плаж не се е съобразил. Според министър Ангелкова през следващия сезон този плаж  ще има нов концесионер.

Концесионерът на „Слънчев бряг-север“ беше заплашен с отнемане на концесията още преди една година.Тогава плажовете бяха под  шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Лиляна Павлова, която също констатира сериозни нарушения на тези две ивици, и се закани да прекрати техните концесии. По-късно обаче лично премиерът Бойко Борисов спря процедурата и даде нов шанс на концесионерите.

Концесионер на Слънчев бряг–север от 2002 г. е регистрираната в Пловдив „Сънинвест“, която има 20-годишен договор, изтичащ на 9 септември 2022 година. Дружеството е собственост на 6 фирми, сред които са компании на собственика на завод „Победа“ Сава Чоролеев, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров чрез компанията си „Елеонора транс“, хотелиерите Румен Чандъров и Ветко Арабаджиев, дял в дружеството има и Ангел Палийски.