Ангелкова отне концесиите на плажовете „Слънчев бряг-север“ и „Несебър – юг“

Прекратяват се договорите за концесия на плажовете „Слънчев бряг – север“ и „Несебър – юг“, съобщават от министерството на туризма. Решението е взето от Комисията за контрол върху цялостното изпълнение на концесионните договори за морски плажове, която включва представители на Министерският съвет, Министерството на туризма, Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите.

На двете ивици през годините са били констатирани редица нарушения, правени са множество предписания, налагани са глоби, на концесионерите многократно са давани шансове да изпълнят законовите разпоредби. През август тази година поредна проверка на Министерството на туризма установи, че отново не са спазени одобрените схеми за разполагане на преместваеми обекти и допълнителна търговска площ и др. Тогава министър Николина Ангелкова се закани най-после концесиите да бъдат отнети.

Многобройни нарушения са установявани при всяка проверка от 2009 г.  – органичен достъп до плажовете, незаконно строителство, влошаване на качеството на околната среда.

През лятото на 2015 г. проверка на МРРБ констатира, че на северния плаж в Слънчев бряг са поставени  с 1.3 декара повече от записаните в концесионния договор преместваеми търговски площи и с 3.1 дка над допустимите допълнителни обекти като батути, места за масажи и др. Бийч баровете там отдавна са превърнати от малки шатри в големи заведения, върху пясъка са излети тонове бетон, заведения и сергии оформят китайска стена, препречваща входовете на плажа, а печалбите вероятно са неустоими за концесионера. Той нарушава правилата, плаща или обжалва глобите и незаконните обекти на „Слънчев бряг-север” увеличават всяка година броя си.

Концесионер на „Слънчев бряг–север” от 2002 г. е регистрираната в Пловдив „Сънинвест“ с много на брой съдружници. Повечето са собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други черноморски курорти. Сред тях е Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на  завод „Победа“ в Бургас, който има казино в Слънчев бряг и терени зад плажа „Корал“, където планираше да изгради ваканционно селище. Дялове имат фирми на бизнесмените и хотелиери Ветко Абаджиев и Румен Чандъров, както и „Елеонора транс“ – компания с участието на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. От регистъра на концесиите става ясно, че „Сънинвест“ всяка година е в неизпълнение както на договора, така и на настоящето законодателство. Сред нарушенията са: ограничаване на свободния достъп, незаконно строителство и изграждане на трайни постройки.

От години са и проблемите на плаж «Несебър – юг». Негов концесионер е фирма „Сироко“, свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, за който се счита, че е близък на бившия регионален министър Евгений Чачев.
По времето на Чачев през 1999 г. „Сироко“ печели 20-годишната концесия на плажа. Периодично хотелиери и туристи протестират срещу космическите наеми, които им иска концесионера. Преди години беше съборен незаконно построен ресторант на плажната ивица. Напрежение създаваха и оградите с платени чадъри и шезлонги плажната ивица пред хотелите „Биляна“, „Арсена“ и „Мираж“. През лятото на 2015 г. се стигна дори до физически сблъсък с чужди туристи, които отказаха да плащат 30 лв. за пясък, който преди са ползвали без пари. Хотелиери в Несебър направиха подписка срещу концесионера и поискаха намесата на местната власт и регионалното министерство.

В края на лято 2015  министър Лиляна Павлова зави „решимост” и предложи на правителството да прекрати концесиите с най-системните нарушители, сред които и концесионерите на тези два плажа. Тогава  Министерският съвет прекрати договорите за “Обзор – централен” , стопанисван от ЕТ”Рали Пенков” и за “Ахтопол – север” с концесионер “Стингър” ЕООД. Министрите обаче преценили, че точно «Сироко“ и „Сънинвест“ може и да се поправят и им дадоха още една „последна” възможност. Само техните концесии не бяха прекратени и те успяха да задържат правата, съответно и печалбите си от  тези два плажа още едно лято.