ГЕРБ заподозря служебното правителство в саботаж на санирането

Има опасност започналото саниране на много сгради да остане недовършено, поради забавяне на плащанията към изпълнителите на дейността от страна на държавата. Затова  алармираха от ГЕРБ на нарочен брифинг, като се позоваха на информация от браншовите организации. Иван Гаврилов и Жечо Станков, кандидат – депутати от листата на ПП ГЕРБ в Бургас упрекнаха БСП в търсене на поводи за спиране на програмата. Те припомниха основните ползи от санирането, което е особено важна тема за Бургаски регион: осигуряване на допълнителни работни места, намаляване разходите на домакинствата, екологичен ефект, възвръщане приходите на външни изпълнители в бюджета.

Бургас държи първенство в осъществяване на санирането –  напълно готови са 12 сгради сгради в града. В  Айтос те са 5.  В община Бургас са сключени 145 договори с изпълнители. За областта цифрата е 236. Продължава подаването на документи,  още над 240 са кандидатите за включване в програмата към днешна дата.

Между 45 и 55 % е сейвингът, реализиран в сметките на гражданите като резултат от санирането в Бургас. Ефектът от програмата за енергийна ефективност е спестяване на 750 мегавата мощност годишно – уточни  Жечо Станков, доскоро заместник-министър на енергетиката и апологет на санирането.

Станков опроверга обвиненията, че цените за квадратен метър са завишени. При старта на програмата са дадени референтни стойности, които в момента са актуализирани, увери той. Станков не отрече, че е възможно забавяне на санирането, но изрази увереност, че след изборите то ще продължи. В приоритетите си за следващ мандат ГЕРБ е заложила пълното приключване на програмата за енергийна ефективност.