Български филм закрива 15-я „София филм фест на брега”

Най-новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – „Слава” поставя от 19 часа финалния щрих на 15-я „София филм фест на брега” от 19 часа тази вечер.

Преди да го видим и да научим кои са наградените със „Сребриста чайка”, от 17 часа ще  гледаме „Другата страна на надеждата”, финландска продукция с  режисьор  Аки Каурисмаки.

„Другата страна на надеждата” разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех. Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки. Когато властите отхвърлят молбата на Халед, той решава да остане нелегално в страната, както правят много хора със сходна на неговата съдба. Той живее на улицата и неизбежно се сблъсква с всякакви видове дискриминация, но също така се среща с готини хора и дори заформя сърдечно приятелство.Един ден Викстрьом открива Халед да спи в двора зад ресторанта му. Той му помага, като му осигурява място за спане и му дава работа. Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

 

В РОЛИТЕ: Шерван Хаджи, Кати Утинен, Томи Корпела, Сакари Куосманен, Яне Хитиайнен, Илка Койвула, Кайя Пакаринен, Нупу Койву, Туомари Нурмио, Симон Хюсеин Ал-Базун

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

Берлин ’17 – „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор

Аки Каурисмаки е финландски режисьор, продуцент, сценарист, актьор и монтажист, роден през 1957 г. в Ориматила. Работил е като пощальон, мияч на чинии и кинокритик. Заедно с брат си Мика заснема документалния филм Пътуване около Сайми и създава продуцентската компания “Villealfa”. Носител е на Голямата награда на журито в Кан за Мъжът без минало, който след това е отличен и с наградата на ФИПРЕССИ за филм на годината и е номиниран за „Оскар” за чуждоезичен филм.

„Слава” е базиран на действителни събития. Кантонерът Цанко Петров намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник. Скоро обаче подаръкът спира да работи, a Юлия Стайкова, която е пиар на Министерството на транспорта, е загубила стария му часовник. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство. Главните роли са поверени на Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов.

„Интересуват ни социалните теми, темите за отношенията между хората. Харесва ни да правим човешки филми за човешки същества, които показват как тези човешки същества живеят в реалността, била тя политическа или социална. Фокусираме се върху това как те се справят с всичко, което им се случва.

Урок е първият филм от нашата трилогия, Слава е вторият. Вдъхновяваме се от вестникарските заглавия. Това е основата: и в двете истории има социален елемент, какъвто ще има и в третия филм.“

Кристина Грозева и Петър Вълчанов пред FourThreeFilm.com

Кристина Грозева и Петър Вълчанов работят заедно откакто са били студенти в НАТФИЗ. Късометражният им филм Скок е номиниран за най-добър късометражен филм на Европейските филмови награди през 2013 г. и получава много награди от български и международни фестивали. Урок е първият им пълнометражен филм. Награден е в Сан Себастиан, Токио, Варшава, Гьотеборг, Солун, София Филм Фест и много други фестивали. Световната премиера на втория им филм Слава е на фестивала в Локарно през 2016 г.