Петър Кънев: Осигурени са 600 000 лв. за здравния факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Осигурени са вече първите 600 000 лева за сградата на Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Това съобщи водачът на листата на „БСП за България“ от 2-ри МИР инж. Петър Кънев на заключителна пресконференция заедно с Николай Тишев и Тодор Байчев.

Петър Кънев благодари на журналистите за коректното отразяване на предизборната кампания. „Убеден съм, че коалиция „БСП за България” ще бъде първа политическа сила след изборите.  Не мога да ви кажа с кои партии ще се коалираме, защото и ние не знаем. Коалиция с ДПС със сигурност няма да има. И председателят на БСП Корнелия Нинова също заяви, че няма да се коалираме с ДПС”, каза инж. Кънев.

„При срещите ни с хората в 30-дневния кандидат-депутатски маратон се забелязваше огромно разочарование от концентрацията на власт и пари в ръцете на определени лица и фирми. Във всеки град или село, независимо с кой бранш и гилдия провеждахме събиране, за да обсъждаме проблемите, навсякъде бе поставян един и същи въпрос: концентрацията на власт и пари в хора близки до управляващите. Не липсваше и доза страх в очите на хората. При срещите ни в населените места съответните  гербаджийски кметове пращаха съгледвачи – да следят дали някой на общинска хранилка ще посети мероприятието ни”,  сподели впечатленията си водачът на листата на коалиция „БСП за България”.

Петър Кънев припомни, че към 1 януари 2009 г. външният дълг на България е бил 9,5 милиарда лева, а държавният резерв – 8,5 милиарда лева. Към 1 януари 2017 г., след управлението на ГЕРБ, държавният резерв е близо 13 милиарда лева, а дългът на България е близо 27 милиарда лева. Само за седем години, при разлика от 1 милиард между дълг и резерв, станаха 14 милиарда. „Големият въпрос е: къде са тези 14 милиарда разлика?”, попита Кънев.

Инж. Петър Кънев постави въпросът за електроенергията. Според него България трябва да има атомна електроцентрала – без държавно финансиране, но с държавна подкрепа.  Първият в листата изрази притеснение, че е възможно до 2022 г.  да бъдат спрени трите ТЕЦ „Марица”, които произвеждат 45% от електроенергията на България. По темата „Американски централи”, за която постоянно се натяква, че правителството на ГЕРБ е извадило едни пари и ги платило, Кънев попита: „Договорът за преференциално изкупуване на електроенергия от американските централи изтече през 2016 г., защо вторият кабинет на Борисов го поднови?”

Във връзка с бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” Петър Кънев бе категоричен: „За факултета за нужни над 2,9 млн. лв. В сряда и четвъртък проведохме два разговора със служебния министър на образованието и с началник кабинета му. Преди малко получихме съобщение, че днес превеждат първите 600 000 лева на университета” и добави, че има определени спорове с ГЕРБ: „Имаме различия по санирането. Ние сме твърдо ЗА него. Санирането ще продължи, но сме против цените, по които се работи. Считаме, че те ощетяват българския данъкоплатец, както и начинът, по който се възлагат търговете. Имаме противоречия и по Закона за образованието”.

Той обобщи и приоритетите на „БСП за България“, сред които са изграждането на 4-лентовия път Сарафово-Слънчев бряг, който до 2018 година трябва да бъде завършен, създаването на нов проект за развитието на  регион Странджа, законодателството в областта на рибарството и аквакултурите, изграждането на пречиствателна станция за Ахтопол и Синеморец, концесиите на плажовете.