Подвис отбеляза събора си с две изложби

Две изложби бяха открити на традиционния събор на Подвис на 17 юни. Руската художничка Ирина Романова, жител на селото, откри своята втора самостоятелна изложба в селото. В картините й се преплитат руски и български мотиви.

„Творец с доказано място в съвременната руска живопис, Ирина вече е част от българския културен живот“, каза в приветствието си кметът на селото Събка Равалиева. „Само за една година Романова стана добре познато име на любителите на изящните изкуства в целия регион“, добави тя.

Паралелно друга изложба показа майсторството на местните жени. Във фоайето на НЧ „Христо Ботев – 1928г.“ бяха подредени ръкоделия, документи от миналото на селото, книги от автори с подвиски корен.

Самодейци в народни носии посрещаха гостите в етнографската зала на читалището с автентични народни песни и показваха процеса на изработване на изделията. Вече се работи и по идеята за създаване на музей на селото в читалището.

Жителите и гостите на селото, в което живее и многобройна руска общност, посетиха чешмата – паметник, чиито води се вливат в Черно и в Бяло море. На нея са изписани имената на всички подвисци, загинали през войните.

Отслужен беше благодарствен молебен в местната църква „Свети Теодор Стратилат“.  Официални гости на събора бяха народният представител от ПП ГЕРБ Галя Василева и кметът на община Сунгурларе инж. Васил Панделиев.