Ангелкова: Слънчев бряг е курорт за забавления като Ибиса

България не е Слънчев бряг, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Тя определи Слънчев бряг като курорт за забавления, какъвто е Ибиса в Испания.

„Прекалено много внимание се обръща на инцидентни случаи по Черноморието. България, независимо дали ви се вярва или не, своеобразно класациите на големите туроператори, с които работим, е на едно от първите места като дестинация за семейна почивка. Т.нар. „алкохолен“ туризъм се свързва само и единствено със Слънчев бряг, а по-скоро той е една дестинация за забавление, каквато има в Испания, Гърция.Всяка една държава има курортно място, където хората се забавляват. Като дял, семейният туризъм заема над 60% от общия по българското Черноморие“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че ще почива по българското Черноморие – и в северната, и в южната му част.

 По думите й на южния плаж в Слънчев бряг няма никакви нарушения при направената изненадваща проверка.

„Там няколко поредни години няма никакви нарушения. Организирахме с РИОСВ проверка, за да се види дали са вързани заведенията с канализационната мрежа. Всички институции, които контролират безопасното протичане на сезона, присъстваха на проверката. Водите по българското море са чисти. Необходимо е на Синеморец да се изгради пречиствателна станция. В Лозенец се направи задържателен резервоар и там нямаме проблеми. Основен топ приоритет е изграждането на пречиствателни станции по Черноморието. Септември месец предстои разширяването на пречиствателната станция на Златни пясъци. Там има дълбоководно заустване“, допълни Ангелкова. Тя увери, че непрекъснато се следи с проби от РЗИ чистотата на водата и ще бъдат безкомпромисни с нарушителите.

„Миналата година беше рекордна за туризма и се очаква тази година да я подобрим. За момента вървим с ръст около 7%. За лятото миналата година имахме около 6,5 млн. чуждестранни туристи в периода май-октомври. От януари до май вървим с почти 13% ръст в сравнение с миналата година. Приходите изпреварват с от 0,5% до 1% броя на туристите, които ни посещават. Миналата година имахме ръст от около 16-17% (8,2 млн. чуждестранни туристи) и над 17% ръст на приходите (над 6 млрд. лв.)“, обясни Ангелкова.

Попитана дали има достъп до плажа Силистар, Ангелкова посочи, че по информация на кмета на община Царево, има общински път, който стига на 40-50 м от плажа. „Може да достигне линейка. Осигурен е автобусен транспорт от Синеморец до Силистар. Лично ние ще направим проверка, за да се уверим, че има достъп най-вече на линейка до там“, каза още министърът на туризма.