Детски рисунки красят Митница Бургас за професионалния празник

Митница Бургас посреща професионалния празник на българските митнически служители с изложба от детски рисунки,  посветена на 138-годишнината от създаването на българските митници.

 

Рисунките представят професията на митническите служители през погледа на малките художници, които са изобразили митнически проверки на автомобили, кораби и самолети. Показват как митническите служители откриват контрабандни стоки и наркотици с помощта на обучени митнически кучета и на модерна апаратура, как спасяват защитени животни от контрабанда. Изложбата е от рисунки на деца на служители в Митница Бургас. Експонирана е в централния салон на митницата, където посетителите с любопитство вече се спират пред детските творби.

Българските митници са създадени на 7 юли 1879 г., когато след Освобождението на България с Указ № 2 на княз Александър І Батенберг  са учредени митници и „митарствени  пунктове“, „за да се запазят интересите на Княжеството“. Този управленски акт се случва веднага след назначаване на първото българско правителство  и създаването на първите институции в държавата.  Датата е обявена за професионален празник на българските митнически служители с решение на Министерски съвет №685/10.09.2015 г.

Митницата в Бургас винаги е била част от историята на града и има определяща роля за неговото развитие като модерен транспортен, икономически,  търговски и  туристически център в България и Европа. Според историческите хроники, първата митница на територията на град Бургас след Освобождението се е намирала на морския бряг в централната зона на днешното пристанище. До там стоките са били превозвали с конски впрягове и талиги и са се товарили на кораби. Така е бил траспортиран и вносът. През 1884 година правителството приема решение за изграждане на модерно пристанище с митница. Част от реализацията на този проект е днешната реставрирана сграда на Митница Бургас, която е един от символите на града и е национален паметник на културата.

Днес Митница Бургас е външна митническа граница на Европейския съюз „по суша, въздух и вода“ и включва в структурата си 7 митнически пункта и 5 митнически бюра, разположени на територията на 4 административни области в България.