Валери Симеонов за акция „Тишина“ и подкрепата на премиера

Върховна административна прокуратура започва проверки по морето за нивото на шума в жилищните комплекси

Дисциплиниращият ефект от Акция „Тишина“ през почивните дни е налице. В бар „Оксижен“ става дума за най-малко 20 предупредителни протокола и над 18 наказателни постановления за шум, които не се спазват. Те продължават да скандализират. Във всяко едно от заведенията има по един собственик, който си мисли, че е над закона. Това е в манталитета на българина. Има заведения, които са недосегаеми“, смята Валери Симеонов. 

Той похвали и институциите: „Този сезон няма нито едно стомашно-чревно заболяване и натравяне с храна. Не е затварян нито един плаж.  Само на територията на Бургаска и Варненска област работят над 100 екипа, които денонощно извършват проверки от всякакъв вид. Освен шума проверяват храните в хладилниците, мерките за противопожарна сигурност и т.н. Затова има в момента над 100 милиона приходи повече, отколкото през 2016 г.“

„Със сегашния модел на нискобюджетен, алкохолен туризъм, един чужд турист в България харчи 534 долара. В Румъния – $762, в Португалия – $1238, в Сърбия – $925. България изостава дори от Африка, където средно за континента чужд турист харчи $618. В Зимбабве с диктатура и хиперинфлация – $827, в Замбия – $642, в Ботсвана – $977, в Уганда – $836. Дори Судан след разцепване, революция и геноцида в Дарфур, изкарва повече от чуждестранен турист от България. Това се опитваме да променим и прилагането на закона за всички е първата стъпка“, заявява вицепремиерът на България Валери Симеонов, цитирайки статистически данни.

„Община Сан Хосе в Ибиса е въвела ограничение на звука на плажовете от 65 децибела. На клубовете са дадени 6 месеца да се адаптират към новата регулация. Досега ограничението е било между 80 и 85 децибела, но се е нарушавало през уикендите.
Полицията на Сан Хосе ще може да запечатва и конфискува музикалните уредби на клубовете, в които автоматичното ограничение на звука е манипулирано – те изглежда имат вградени от общината уреди, които не позволяват на уредбите да пускат по-силна музика от указаното (струва си да се проучи).
Повишават се глобите за нарушения, от 15 – 300 000 евро на 30 000 – 300 000 евро.
За частни домове с прекомерен шум се налага глоба от 12 000 евро.
Сан Хосе е замразило всички входирани разрешения за отваряне на нови плажни клубове и дискотеки, като на съществуващите 16 плажни дискотеки се забранява живата музика от DJ-еи до влизане в сила на новите регулации“, цитира Симеонов публикация в испанска медия.

„Тоест, в Ибиса не просто отдавна има ред и разделение между купон и почивка, но и продължават да затягат дисциплината. Само у нас едни хора ни убеждават, че беззаконието, самоуправството и престъпността са единственият начин да има летен туризъм и забавления“, обосновава действията си вицепремиерът в борбата за спазване на законите.

Във връзка с протестите срещу акция „Тишина“ и исканата му оставка, вицепремиерът с ресор туризъм споделя: „Когато 90% от бургаските плажове се държат от Маргините, Маджо и Радо Слънцето, да протестират техните служители срещу налагането на закона е все едно Ал Кайда да протестира пред Европейската Комисия! Това са плажове в Бургас, Поморие и Слънчев бряг. Кой клати държавата през туризма?! Наематели и концесионери на плажове като братята Маргини, Маджо, Радо Слънцето и други. Тези хора са свикнали да печелят на гърба на другите, ограбвайки съня и спокойствието им“

„Не е нормално да дадеш концесия за 20 години на плаж. Държавата е прекалено толерантна към такива концесионери. Иначе едни инвестиции по плажовете се избиват най-много за две години. Ние ги правим назначени печеливши“, смята Симеонов. и допълва: „Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато и двамата спазват закона“. 

Проверките ще продължват до края на сезона, категоричен е Валери Симеонов. Паралелно с него, проверки на терен извършва и министърът на туризма Николина Ангелкова.

От своя страна премиерът на Република България Бойко Борисов  изрази подкрепата си за действията на вицепремиера Симеонов: „Срещу едното заведение има 10 жалби, срещу другото 20. Говорих с Валери Симеонов. Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23 часа. Валери Симеонов действа в рамките на закона“.

„Ако има дебат за шума в курортите, то той трябва да се пренесе в парламента и там да се реши, дали законът да се промени. До тогава обаче правилата трябва да се спазват“, обясни Борисов.

Същевременно Върховна административна прокуратура започва нова проверка по морето. Държавното обвинение ще следи за нивото на шума в жилищните зони по Черноморието. Причина за поредната проверка са открити разрешения, с които е въведен по-късен час за озвучаване от законно разрешения.
Според Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23 ч. и 7 ч., припомнят от прокуратурата.