Отсечката Поморие-Ахелой ще е готова за 187 дни

През лятото на 2018 г. почиващите на Южното Черноморие ще пътуват по четирилентов път в участъка между Ахелой и Поморие

„Днес не просто е щастлив ден за тази област, за туризма по нашето Черноморие, но и за цяла България. Днешният петък 13-ти ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните произшествия при преминаването между Бургас и Слънчев бряг. Убеден, че в рамките на 187 дни и дори по-скоро ще приключим с ремонта на тази отсечка.“

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при старта на изграждането на второ платно на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие. В реконструкцията й ще бъдат инвестирани около 21,5 млн. лв. Проектът се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Регионалният министър призова строителите да бъдат акуратни и изрази очакване пътят да бъде завършен и пуснат в експлоатация преди началото на летния туристически сезон през следващата година. Той посочи, че с изграждането на допълнителните две ленти в участъка трафикът значително ще бъде облекчен.

Министър Ненков не се ангажира да посочи кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури. Министър Нанков и изказа благодарност към народните представители за приетите промени в Закона за опазване на околната среда, които ще позволят големите национални обекти да не боксуват в съдебни процедури по обжалвания.

Първокласният път Бургас – Слънчев бряг е от изключително значение за региона, като трафикът по него е интензивен целогодишно. С реализацията на обекта ще се повиши безопасността на движението и ще се облекчи автомобилният трафик между туристическите комплекси.

Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.

Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“. Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по „НАТУРА 2000“.

След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг – Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси.

По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Техният договор е на стойност 224 640 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Виа план“ ЕООД. Стойността на договора за авторски надзор е 16 000 лв. с ДДС.