Д-р Крантев: Премиерът и министър Каракачанов не допуснаха  мафията да открадне военния санаториум в Поморие

Министерство на здравеопазването бави издаването на разрешително на „ВИТА” и не спазва сроковете

„Трябва да отвоюваме от мафията това златно кътче в Поморие. Хората, които искат да приватизират „ВИТА” – клон Поморие, водят война с мен и неистово желаят да се провалим. Всички тук, които сме се събрали, трябва да благодарим на премиера Борисов, на министър Каракачанов, на заместниците му във военното министерство, на Министерски съвет, както и на военно-патриотичните организации, защото не допуснаха мафиотите да откраднат най-атрактивния имот на цялото Черноморие – бившият военен санаториум в Поморие.” С тези слова се обърна към своя екип управителят на МБПЛР „ВИТА” ЕООД – клон Поморие д-р Любомир Крантев и постави началото на дълга среща, в която изложи бъдещите действия за възраждането на лечебното заведение в древния черноморски град.

„Още във втория си мандат премиерът Борисов даде отпор на мафиотите, които доведоха лечебното заведение до крах,  и взе правилното решение – да запази статута на държавния имот. Действията му в настоящия мандат са последователни и отново в полза на държавата и на всички български граждани, които имат нужда от тази уникална болница, намираща се на два бряга – между Черно море и Поморийското солено лечебно езеро. Благодарение на това всички ние сме сега тук и работим за хората и тяхното здраве.
Намираме се пред частичен финал на ремонтите, но те не са едномоментен акт. Подобрения винаги ще се правят” – продължи д-р Крантев.

За него най-големият приоритет в момента е МБПЛР „ВИТА” да започне да работи като лечебно заведение и да приема пациенти. В действителност десетки граждани от цялата страна очакват с нетърпение болницата да заработи. Това се потвърждава от ежедневните телефонни обаждания и мейли със заявки за резервации, които приемат служителите на „ВИТА” в Поморие.

За по-малко от година д-р Крантев и неговият екип направиха чудо в Поморие. Те вдъхнаха нов живот на бившия военен санаториум, който умишлено бе занемарен от ВМА, за да бъде обявен за държавен обект с отпаднала необходимост и приватизиран. Вече няма и помен от порутения сграден фонд, който „ВИТА” прие при стъпването си във владение. Днес основните сгради са ремонтирани и укрепени отвътре и отвън. Подменена е  мебелировката, лекарските кабинети са преоборудвани, ремонтирана  е опасната и разпадаща се покривна и подова конструкция, поставено е видеонаблюдение и дворно осветление, изградени са вентиалционна и противопожарна система. Кухненският салон за пациенти е изцяло модернизиран.
Всичко това изстреля „ВИТА” директно до второ ниво на компетентност  по физикална и рехабилитационна медицина.  Това ниво позволява лечебното заведение да сключи  договор и с НЗОК.

Обезпокоително  е, обаче, защо разрешителното за медицинска дейност  не е издадено от Министерството на здравеопазването и до този момент.

„Нямам обяснение защо министърът на здравеопазването бави издаването на разрешително.  „ВИТА” – клон Поморие има положителна оценка от РЗИ-Бургас и РЗИ-Пазарджик и отговаря на условията в Наредба №49 и Закона за лечебните заведения. Становище с протокол от регионалните здравни инспекции са изпратени в МЗ с искане за даване на разрешение за реализиране на медицинска дейност. „ВИТА” ЕООД е в патримониума на Министерството на отбраната. Лично министър Каракачанов е разговарял със здравния министър Ананиев за ускоряване на процесите в законоустановения срок – 75 дни. Той изтече преди един месец. Има подадена жалба до МЗ, която също е оставена без отговор и уважение. Без това разрешение ние не можем да назначим медицински персонал, не можем да работим като болница, държавата започва да губи, вместо да акумулира средства от своя обект. Липсата на разрешително за медицинска дейност не ни позволява да кандидатстваме за друго разрешително, а именно – за добиване на лечебна луга и кал. Очакваме този „вълшебен” документ и започвам да се притеснявам да не се е намесила отново мафията. В края на месец май трябва да започнем да приемаме пациенти”, изтъкна управителят на „ВИТА” д-р Крантев.

Той отбеляза, че кметът на Поморие Иван Алексиев, чийто апетити към държавния имот са всеизвестни, е завел дело срещу „ВИТА”.

„Последният акт на кмета на Поморие е ново дело. Иска „ВИТА” да докаже пред съда, че държавният имот в Поморие е държавен. Имотът е на Министерство на отбраната и това е потвърдено с две решения на Министерски съвет в двата мандата на премиера Бойко Борисов. Не мога да разбера чии интереси обслужва поморийският кмет и защо тръгва срещу държавния интерес и премиера Борисов, след като е издигнат за втори кметски мандат от партия ГЕРБ?!” – уточни д-р Крантев.

Следващите действия, които „ВИТА” – клон Поморие ще извърши, са по изготвен  план от д-р Крантев, одобрен от Министерство на отбраната – частични ремонти, оборудване на всички кабинети, канцеларии и болнични стаи и попълване на щата с необходимия персонал.

Намеренията на управителя и служителите на „ВИТА” са в края на месец май – началото на юни болницата да отвори официално врати като лечебно заведение.