Националният омбудсман иска законодателни промени за увеличаване на пенсията за деца сираци

Омбудсманът Мая Манолова и майката на три деца Златина Хаджипанайотова, организатор на първомайския протест „Код: черно“, внесоха днес законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.

„Децата-сираци веднъж са наказани от съдбата – те са без родител или без двама родители, и втори път ги наказва българската държава, като на практика не им дава подкрепа. Детето не е виновно за това, че по някакви причини неговият родител не се е осигурявал. Представете си, за да подкрепи държавата човек като Златина с три деца, трябва сумарно доходът на семейството да бъде под 300 лева. Представете си как живее четиричленно семейство с 300 лева. Това са абсурдни разпоредби. Става дума за по-малко от 6000 деца, за 5800 деца, и мисля, че българската държава може да си позволи този разход, тази подкрепа. В крайна сметка държавата сме ние“, бе категорична Манолова. Поправките са записани в Закона за семейните помощи и в Кодекса за социално осигуряване. Мая Манолова настоява несправедливостта да бъде отстранена.

Част от предложенията са свързани отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия за дете-сирак, увеличаване на размера й до минималната работна заплата и намаляване на изискването за осигурителен стаж на починалия родител, за да добие право детето да получи наследствена пенсия.

Адвокат Златина Хаджипанайотова, която е майка на три деца с починал баща, даде пример с 25-годишна майка-студентка. Младата жена починала, а тримесечното й бебе се оказало без право на помощ, защото тя нямала необходимия стаж.

Друга промяна, за която омбудсманът настоява, е да се изравнят средствата, които държавата дава на приемни родители с тези, които се отпускат за деца-сираци, отглеждани от баба и дядо.

Това е поредната стъпка от кампанията на омбудсмана Мая Манолова, която стартира на 29 декември м. г. след гневното писмо до Дядо Коледа на  Златина Хаджипанайотова, в което тя алармира за казуса. Тогава омбудсманът събра родители и представители на институциите и публично огласи проблемите на децата сираци, свързани с финансовата подкрепа от държавата – наследствената и персонална пенсия, както и с възможностите за получаване на стипендия.