Несебър тържествено отбеляза Никулден

Несебър възниква като пристанище  преди повече от три хилядолетия. Съдбата  и възходът му са неразривно свързани с морето, което векове наред осигурява прехрана и сигурност на жителите на  града. Затова Деня на Свети Николай Чудотворец, покровителя на моряци и рибари, е тачен, чакан и  празнуван тържествено.

Както всяка година, несебърската църква отдаде почит на светеца с празнична литургия в храм “Св. Успение Богородично”, литийно шествие и традиционния водосвет за здраве. Тържествата се пренесоха на площад „Месамбрия“, където отец Петър поздрави и благослови присъстващите. Той припомни накратко значимостта на великия чудотворец, отправи благопожелания към всички и поздрави именниците, сред които и кметът на общината Николай Димитров. Свещеникът припомни, че взаимната помощ, сплотеност и грижа между хората са ключа за преодоляване на всички препятствия и отправи молитва за сила и разум  между човеците.

Кметът Николай Димитров също поздрави всички именници, жителите  и гостите на Несебър, рибарите, банкерите и търговците, на които Св. Николай е покровител.  Той пожела на рибарите пълни мрежи, а небесният покровител да ги пази и да укротява бурите пред лодките.

На площада, по станала вече традиция, всеки можеше да опита ароматна рибена чорба, червено вино и вкусна питка, с които Община Несебър почерпи за празника.

Тържествата, посветени на Никулден, продължиха с изпълненията на вокалните групи  „Македонка“, „Българка“ и Танцово студио „Заря”.

В празничната вечер бе открита станалата вече традиционна тематична изложба на Дружеството на несебърските художници. В експозицията бяха подредени творби на Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Иконопис, маслена и акварелна живопис и пластики бяха акцентите в изложбата, посветена на Никулден. Всичко, което е свързано с морето, неговите обитатели, вечния Несебър и неговите символи, присъстваха в авторските творби.

Свети Николай чудотворец е измежду най- почитаните светци.  Храмовете с неговото име са най- много, след тези на Христос и Богородица,  в Православния свят. Светецът е праобраз на Дядо Коледа – символ на щедростта и милосърдието.