Приморско инвестира в качеството на живот чрез нова пречиствателна станция

Първа копка даде начало на строителните дейности по „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско- Китен“

С официална  церемония в град Китен  беше дадено началото на строителните дейности по изпълнение  на  „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско- Китен“.

Основната цел на проекта е подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК- сектора на територията на изпълнение на проекта. Реконструкцията се налага от увеличения брой жители в района, които с приходящите през сезона достигат  до 55 000.

Официални гости на церемонията бяха  зам. -министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, депутатите от 43-то Народно събрание Димитър Бойчев и Ивелина Василева и областният управител на Област Бургас  Вълчо Чолаков. Церемонията беше уважена от кмета на гр. Царево Георги Лапчев, както и от кметовете на населените места в Община Приморско.

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов сподели, че проектът, който е един от най-мащабните на територията на община Приморско, е плод на седем години упорит  труд на целия общински екип, съвместно с Министерството на околната среда и водите. Той изтъкна, че като община, която залага на развитието на туризма, Приморско има голяма нужда от тази инвестиция и това ще се отрази изключително ползотворно на предлагания от общината туристическият продукт.

Зам. министър Атанаска  Николова открои в словото си успешното сътрудничество между Министерството на околната среда и водите и общинската администрация в Приморско. То ще доведе до положителни ефекти както за качеството на околната, за подобряване чистотата на Черно море и най-вече за развитието на бизнеса и просперитета на местната общност  и повишаване качеството на живот в община Приморско.

Конкретните цели, които ще се осъществят с реализацията на проекта, са намаляване на отпадъчните води в съответствие с Европейското екологично законодателство, както и постигане на устойчиво регионално развитие в областта на екологията.  От съществено значение е опазването на природните ресурси, които са база за развитие и конкурентоспособност и повишаване качеството на живот на населението  в общината, чрез осигуряване на здравословна и благоприятна среда.

Стойността на проекта, който трябва да бъде завършен до м. декември 2019 година,  е 22 272 737 лв.

Тони Йорданов, представител  на фирмата –изпълнител „Блек Сий Груп” сподели, че този проект е голямо предизвикателство поради спецификата на работа, а именно прецизната и деликатна работа, която предстои. Съществуващата пречиствателна станция, която работи от 1074 година, ще бъде реконструирана и новите съоръжения ще бъдат изпълнени при запазване на съществуващите съоръжения, като процесът на работата им няма да бъде прекъсван.

След ритуала по първата копка, дала ход на строителните дейности,  в сградата на Община Приморско се състоя пресконференция. Водещият на проекта Мария Георгиева представи подробностите  по проекта пред широката общественост. Община Приморско е финансово стабилна, бюджетът за 2019-та ще бъде с малко повече от миналогодишния – 22 млн. лева, промяна в данъците няма да има, увери кметът д-р Германов в отговори на журналистически въпроси. Децата в Приморско не плащат за петте спортни клуба, безплатни са и дейностите в читалищата. Когато бизнесът на територията на общината вижда къде отиват парите, се работи спокойно  – допълни той.