Шеф Красимир Петров – 10 години кулинарно творчество

Изкуството е основно призвание за шеф Красимир Петров. Когато не е зает в кухнята, той застава пред друго празно, бяло платно – в амплоато на художник и рисува. Към момента, сцена на изява на талантите му е Бургас и по-специално Средиземноморски ресторант „Салини“. Там, Краси работи от година и е зам. главен готвач. „С екипа имаме еднакви виждания. Допаднахме си и работим отлично“ – споделя той и добавя: „Щастлив съм, че съм част от гостоприемството на един от най-добрите ресторанти в Бургас“.

После се връща към началото. Преди повече от 10 години открива своето „нещо“: професионалния свят на кулинарията. Другото изкуство, което му идва „отръки“ – рисуването, запазва като свое хоби. Готви за хора от цял свят, рецепти от цял свят и пътува с круизни кораби. Връща се у нас. Първо работи в Черноморските курорти. После пътят му го води в Бургас до кухнята на Средиземноморски ресторант „Салини“, която днес е работния му дом и където работи наравно с второто си семейство.

„За мен, храната е изкуство, също като моето хоби – рисуването. В идеалната чиния, или платно, има палитра цветове и вкусове, които са в съвършен синхрон.“

шеф Красимир Петров

Като човек, обиколил света и сблъскал се с хора и вкусове от цял свят, той има предпочитани рецепти от къде ли не. Избира да сподели тази от далечно Мексико. „Мексиканската кухня е синтез от ацтекски и испански кулинарни традиции. Тя е изключително богата и разнообразна с много цвят и аромат. Ястията са семпли, но изпълнени с вкус. Именно затова се спрях на рецепта, която всеки лесно може да приготви вкъщи“ – казва шеф Петров. Ето я и нея:

Боб с кайма по мексикански

За 4 порции:

500 гр. телешка кайма

1 консерва боб с доматен сос

150 гр царевица (консерва)

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. захар

сол, черен пипер и сухо чили на вкус

магданоз

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна и го запържете за около 2 мин., като разклащате ригана, докато стане леко златист. Увеличете температурата до висока, добавете каймата и гответе докато стане на трохи. идва ред на консервирания боб, царевицата и останалите подправки. Довършваме ястието на слаб огън, за около 8 до 10 минути. Бон апети!

„В добрите ресторанти ще откриете комбинация от спокойствие и релакс, безупречен сервиз и качествена храна, приготвена с познания, умения и разбира се, свежи продукти“.

шеф Красимир Петров

Краси споделя и три практични съвета за моментите, когато се изправим въоръжени с желание, кухненска престилка и разбира се, хубав нож пред печката:

– Омлетът ще стане по-пухкав, ако към разбитите яйца добавите 1-2 лъжици прясно мляко

– Свежите подправки се добавят малко преди ястието да е готово

– Зелените зеленчуци като броколи, аспержи, зелен боб, спанак се поставят за кратко във вряща вода, в която има малко лимонов сок или оцет. Важно е и да се готвят без капак, за да запазят цвета си ярък.

Краси Петров и неговото изкуство ще откриете на ул. „Княз Ал. Батенберг“ 2, в Средиземноморски ресторант „Салини“, Гранд Хотел и СПА Приморец.

„Работата в хотелски ресторант сама по себе си е предизвикателство. Тук има постоянен приток на гости от различни националности, на които трябва да дадем достатъчно аргументирани кулинарни причини да се върнат – от закуската, която през декември включва и тематични изкушения като щолен, до празничния брънч на 1 януари, когато новата година трябва да продължи подобаващо. Винаги желани и приветствани вкусно са и всички бургазлии, техните близки и приятели. За нас, много важна е обратната връзка от госта, неговото доволство и желанието да се върне при нас. Това е добре свършена работа.“

Шеф Красимир Петров

В „Салини“, атмосферата е елегантна, уютна и комфортна, сервизът – дискретен и ненатрапчив, храната вкусна и винаги прясна, паркингът – безплатен, а цените – в противовес на градските легенди – достъпни и балансирани. Това е мястото, където Краси и екипът имат широко поле на изява. Ресторантът предлага не само палитра морски ястия, но и меню с японски специалитети – салати и суши. Всички, винаги са добре дошли. „Опитайте и вие“ – кани шеф Красимир Петров.