Деца учат традиционни обичаи под формата на ролеви игри

Образователни помагала „Обреден календар за моми и ергени“ помагат на децата от основните училища да се запознаят с някой от традиционните български обичаи под формата на ролеви игри. Те са създадени благодарение на партньорството между Регионалния исторически музей – Бургас и бургаското училище „Епископ Константин Преславски“ по проект, финансиран от Министерството на културата по програма ,,Музеят като образователна среда“.

Създадени са две печатни издания с електронна версия за учителите и учениците, в които откриваме информация за три народни български обичая – Кукеровден, Лазаруване и Коледуване.

Етнографи и педагози са разработили помагалото с цел да улеснят работата на преподавателите в начален етап на обучение при запознаване на децата с българския празничен календар. В него откриваме програма, включваща специални ролеви игри, адаптирана информация с речник на непознатите думи и картинки за оцветяване. Избран е креативен и интерактивен начин, чрез който децата да се въвлекат в опознаването на традициите и пресъздаването на българската култура с акцент върху Бургаския край.

За всяко училище в община Бургас с начален курс на обучение е предвиден екземпляр от помагалото, който те могат получат от РУО-Бургас. Част от книжките ще бъдат изпратени и до 30 български училища в чужбина.