Ще се строи ли жилищната сграда до ОУ „Любен Каравелов“?

Само за няколко дни в Бургас нашумя въпросът за строежа на жилищна сграда до ОУ „Любен Каравелов“. Разрешението за строеж, започването на строителни дейности, последвалата разправа с директорката на училището, което е в непосредствена близост до терена, нейното предсрочно пенсиониране и срещите с кмета, предизвикаха много коментари, визиращи  бюрократщина, лъжи, лицемерие и неправомерно завземане на територия.

Историята започва през месец май 2018 г, когато граждани се свързват с  Николай Богов, собственик на строителна фирма „Комплекс Билд ООД“, за да им построи жилищна сграда на обезщетение във въпросния имот до ОУ „Любен Каравелов“. Те разполагат с всички необходими документи, че имотът е тяхна собственост, който им е върнат от Община Бургас преди повече от 20 години с решение на съда.

„Строителните дейности започват, като още в началото установихме,  „че част от оградата на училището е изградена вътре в парцела, без за това да има каквото и да и разрешение от собствениците на имота. Независимо от това, че по силата на българското законодателство в този случай оградата е станала тяхна собственост и те имаха право да се разпореждат с нея както намерят за добре, преди да стартираме строителството проведохме среща с директора на училището г-жа Димова. На тази среща се съгласихме не само да  демонтирахме оградата на училището за наша сметка, а и да я възстановим  до 15.06.2019 г., тоест 20 дни от стартирането на строителството, като я монтираме по границата на парцела.  По нареждане на директора нашите служители прибраха оградата във физкултурния салон“, заявява Николай Богов.

Работата с оградата се оказва доста дебела, тъй като в последствие става ясно, че оградата на новия корпус е издигната с европейски пари и по неясни причини навлиза в частния имот на инвеститора с 1,5 метра отстояние. Въпреки, че директорката първоначално се съгласява оградата да бъде преместена, тя започва негативна кампания към новия строеж. Родители се оплакват от шума и че прозорците на училището ще бъдат засенчени от новата сграда. Директорката подава сигнал за незаконно строителство под прозорците на школото, въпреки че е наясно много преди това за легитимната дейност на строителната фирма.

Това довежда обаче до стопиране на строителните дейности от страна на Община Бургас, която поисква и да отчужди имота. Спорът се разраства, стига се дори до  преждевременното пенсиониране на директорката на  ОУ „Любен Каравелов“.

„В момента водим преговори с Община Бургас и кмета Димитър Николов да бъде предоставен друг парцел в района с по-добри показатели от сегашния, за да мога да си покрия огромните финансови загуби, които претърпях и които продължавам да търпя. До момента възлизат на 180 хил. лв”, споделя собственикът на строителната фирма.

За него остава необяснимо как Общината първоначално издава разрешително за строеж, а после го отменя. Собствениците на терена вече са предприели мерки – обжалват заповедта на Община Бургас, а на 17 юли по казуса предстои да се произнесе и Административния съд. 

Към момента Богов твърди, че съдът е отменил решението за спиране на строителството, но зам.-кметът Чанка Коралска е категорична, че там сграда няма да има. Кметът предлага или да се обезщетят собствениците, или сегашния парцел да бъде заменен за друг, близо до този, с подобни строителни показатели.

Строителят очаква среща с кмета в първите работни дни на тази седмица за изясняване на ситуацията и благоприятен финал на сагата.