Димитър Николов представи бъдещите проекти и цели за развитието на Бургас

На среща с медии и журналисти  в Магазия 1 на Морска гара кандидатът за кмет на Бургас Димитър Николов представи своята мащабна управленческа програма и бъдещите проекти за развитието на града в следващите четири години.

„Предстоят ключови за развитието на града години. Моята цел е: още по- успешен, модерен, интелигентен и желан за живеене и работа Бургас. Моят стремеж е успех на всеки един бургазлия“, заяви Николов.

Кметът започна с първия приоритет в програмата си, а именно здравеопазването: „Нито един бъдещ проект няма значение, ако първо не осигурим здравето на бургазлии. Именно за това здравеопазването ще бъде топ тема за Бургас. Обявявам откриването на нова денонощна университетска детска болница“. Тя ще бъде снабдена с денонощен спешен център, приемно отделение и консултативно-диагностичен център. В нея ще функционират следните клиники: Уши нос, гърло, неврология, очна клиника, гастроентерология, урология, ендокринология, ревматология, неврология. Предстои и обновяване на всички педиатрични кабинети в общината. Бургаският онкодиспансер ще бъде дооборудван с пет скенера и гамакамера за брахитерапия.

Инвестициите в сферата на образованието ще продължават с масовото обновяване на дворните пространства, класните стаи, изграждане на пристройки към училища.

„В Бургас ще бъдат изградени нови индустриални зони със съответната инфраструктура, за да привлечем нови инвеститори и да стимулираме развитието на бизнеса. През 2020 г. ще отворят врати  20 нови предприятия в различни сектори”, каза Димитър Николов и обяви, че това са зоните „Меден рудник”, Равнец, Черно море, 9 километър, Долно Езерово и Българово, където 90% от терените вече са закупени.

Още две големи ИТ академии ще започнат работа в Бургас. „Ще продължим да подпомагаме и двата големи университета в града, за да осигурим квалифицирани кадри“, допълни Николов.

Обновяването на града ще продължи с обновлението на най-посещаваните паркове в града – парк „Изгрев” и парк „Славейков“. Продължава допълнителното залесяване и озеленяване в целия град, изграждане на нови пикник зони. Предстои ремонт на десетки улици в централна градска част и комплексите на града, както и изграждане на многоетажни паркинги. Продължава санирането на жилищните блокове, ще се засили поддръжката и сигурността на детските площадки и междублоковите пространства.

Туристическата привлекателност на града ни ще расте с изграждането на нов етнографски комплекс в зоната на Ченгене скеле, музей на минералната вода във Ветрен, Конгресен център, планетариум, детски научен център. Предвижда се закупуването на хидробуси и създаването на свързан маршрут в морска гара. Изцяло реновирани ще бъдат Културният дом на Нефтохимика и Филхармонията. Нова Библиотека, Арт галерия и Арт уличка ще привличат посетители не само с външния си вид, но и със своите индивидуални програми и съдържание, уточни Николов.

Спортен Бургас ще продължи да създава положителни емоции и да предоставя интересни възможности за свободното време. Освен довършването и официалното откриване на зала „Арена“, предстои строителството на нов футболен стадион и изграждането на малки квартални зали.