„Клер Дарлинг“ е днешното заглавие от програмата на CineLibri

„Клер Дарлинг“ на режисьора Жули Бертучели е днешното заглавие от афиша на кино-литературния фестивал  CineLibri. 

Прожекцията е от 18:30 часа в Експоцентър „Флора“ – Бургас.

В ролите: Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Алис Талиони, Лор Калами, Самир Гюесми, Оливие Рабурден, Йохан Лейсен.

Катрин Деньов и дъщеря й Киара Мастрояни играят майка и дъщеря в тази семейна драма, която е емоционална и ексцентрична като главната си героиня. Вече наближаваща края на своя живот, Клер спонтанно решава да разпродаде вещите си. Всеки предмет изкарва на повърхността спомени от многоцветния й живот. Обезпокоена от поведението на майка си, дъщерята на Клер се връща у дома, но това завръщане води след себе си бремето на миналото.

Бургаската публика ще може да се наслади на още ред заглавия във фестивалната програма на Синелибри – Бургас, сред които:

„Тази, която не съм“, в който блести талантът на Жулиет Бинош. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил „драмеди“ и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс.

„Да се изгубиш нарочно“ и Крис Захариев, който ще гостува в Бургас по повод прожекцията на едноименния документален филм. На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома…

Феновете на първокласния трилър непременно трябва да гледат „Смъртта на един автор“ на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ разказ за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите автори на Швеция.

Не е за подценяване и ексцентричната скандинавска комедия „Брит-Мари беше тук“ по романа на Фредрик Бакман, който вече ни плени с „Човек на име Уве“!

Още един шведски филм фигурира в програмата и това е сензационната документална продукция „Мъжът, който си играеше с огъня“, посветена на автора на култовата поредица „Милениум“ Стиг Ларшон.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.“ Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко“.

С „Аз, Леонардо“ отбелязваме 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи.

„Загадката Анри Пик“ по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли.

Ако сте почитатели на съвременно българско кино с универсални послания, не бива да пропускате фината екзистенциална драма „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов и нежната киноимпресия „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев. Два филма, които връщат вярата в потенциала на родните кинотворци!

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число“ ще закрие CineLibri Бургас на 20 октомври. Изключително стилен, ироничен и забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, той събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино.