„Сватбата на Фигаро“ отново на бургаска сцена

Комичната опера от В. А. Моцарт ще зареди бургаската публика със свежо настроение и красива музика

Eдна от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, ще бъде представена отново на бургаска сцена в началото на новия творчески сезон на Държавна опера – Бургас – на 11-и октомври от 19.00 часа в Зала Опера. Комичната опера на  Виенския класик е по либрето на Лоренцо да Понте, създадено по мотиви от едноименната комедия на Пиер Бомарше. За първи път е изпълнена на 1-ви май 1786 г. във Виена. Повече от 200 години, комедийната опера е поставяна по световните сцени с голям успех.

На сцената на Бургаската опера, с настроение, забавни сюжетни линии, преплитащи различни комични ситуации, разминавания в комуникацията, предизвикващи бурни реакции на героите, водещи до обрати в отношенията, съмнения, ревност, отново пламнала страст – заплетените емоции на финала се разплитат в един щастлив край, в който всички са удовлетворени от развоя на събитията и поемат по своя житейски път щастливи и влюбени.

В ролята на граф Алмавива – кроящ коварен план да плени красивата годеница на Фигаро Сузана, ще видим Валери Турманов, баритон. Като графиня Алмавива, преживяваща похотливите помисли на своя съпруг, но успяваща – с помощта на своите приятели и съмишленици, обединени от хитроумен план, да си възвърне чувствата на графа, е сопраното Нона Кръстникова. В ролята на нежната, очарователна и вярна на годеника и господарката си камериерка на графинята – Сузана, ще бъде Мария Цветкова – Маджарова, сопран. Самият Фигаро, дарен с остроумие и комбинативност, е басът Костадин Мечков. Като пажа Керубино на сцената ще се представи Лина Пеева, мецосопран. В образа на икономката Марчелина, която също има важна роля в сюжетното развитие, ще се превъплъти мецосопраното Йоана Кадийска. Басът Диман Панчев ще се представи в ролята на Дон Бартоло, доктор, а в ролите на Дон Базилио, учител по музика, и Дон Курцио, съдия, на сцената ще пее тенорът Николай Моцов – гост. В образа на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, а Барбарина, дъщеря на градинаря – Стефка Христозова.

Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков. Режисурата на постановката е на Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, художник – Чавдар Чомаков, пластиката е на покойния Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

На 11-и октомври орекстърът и хорът на Държавна опера – Бургас, заедно със солистите, ще Ви предоставят възможност за едно малко бягство от забързания делник, което ще Ви предложи естетическа наслада от великолепната Моцартова музика и поводи за искрен смях с поучителен характер, заради забавното либрето на „Сватбата на Фигаро“.