Симеон Димитров представя нова стихосбирка

Режисьорът Симеон Димитров се изявява в поетичното си амплоа днес, 9 октомври. Той ще представи деветата си книга в Дома на писателя. Стихосбирката носи заглавие „Състояния на съзнанието”. Още от неговото звучене става ясно, че това не е обикновена поезия, която да може да се поглъща на екс. Тя иска по-сериозно общуване, защото проправя просеки в дълбоките дебри на мисълта и търси еманацията на осъзнаването и откритието.

Когато я номинира за стихосбирка на годината в Литературен преглед Бургас 2018 г., критикът Юлиан Жилиев я определя като философска. Как ще я определи Добрина Топалова, ще стане ясно  тази вечер. Музикален фон на вечерта ще даде пианистката Нина Райхел.

Литературното събитие е с начало 18 часа.

Симеон Димитров е драматург и театрален режисьор, филолог и писател. Роден е в Свищов, но Бургас е градът, който го печели завинаги. Завършва “Българска филология” с втора специалност “Философия” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а след това “Режисура и актьорско майсторство” във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Работи като режисьор в престижните театри в България – Бургас, Варна, Пловдив, “Сълза и смях” (София), театър “София”. Негови спектакли са награждавани с национални награди за режисура, сценография и актьорско майсторство. Носител е на национална награда на САБ (“Полет над кукувиче гнездо”, театър “Адриана Будевска”, Бургас) и на награди за режисура на Националните прегледи на българския театър (“Прокурора”, театър “Адриана Будевска”, Бургас; “Предпоследно сбогом”, театър “Стоян Бъчваров”, Варна; “Сън”, театър “Н. О. Масалитинов”, Пловдив). Номиниран за “Аскеер” за “Полет над кукувиче гнездо” в театър “Константин Величков”, Пазарджик. Поставил е “Тревога”, “Уейдсайдска история”, “Моята прекрасна лейди” и детските мюзикъли “Алиса”, “Пинокио”, “Макс и Мориц”, “Мечо Пух”. Неговият принос към камерните форми в българския театър са моноспектаклите му “Прекрасната от Амхърст”, “Небесна болка”, “Лазарица”, “Великденско вино”, “Най-светлият син”, “Греховната любов на зографа Захарий” и др. Всички негови представления са пропити с изключителен социално-критически заряд и поетична метафоричност. В последните години той работи над творческите си програми “Благословена земя” (българската духовност) и “Светлината е в нас” (съзидателната същност на човека), а днес – и над цикъла от “Спектакли-лекции”, наречени “Вертикален театър”. Това са представленията “Криле и корени” (създадено с участие на хор и танцова трупа) и “Внимание – оргазъм” (научно-фантастична трагикомедия по повестта на Юз Алешковски “Н. Николаевич”). Режисьорът е основател и на два театъра – “Малък театър”, Пловдив и театър “Дружба”, София.
Симеон Димитров е автор на поезия и драматургия. Печатал е в авторитетни литературни издания и е издал книгите “И затова ви призовавам” и “Довереник на лунния стъклар”. Превежда чужди поети. 
Оригиналните му пиеси, голяма част от които са поставяни на професионални сцени, са: “Най-светлият син” (с герой Димчо Дебелянов), “Неродени покойници”, “Недосегаемите” (с герои Яворов и Лора), “Чувалът”, “Небесна болка” (с героиня Емили Дикинсън) и за деца “Зелена къщичка с въздушен автобус”, “Славеят”, “Другият свят”, “Орфей – малкият чародеец”, “Царството на глупостта”, осъществени на сцените в Пловдив, Варна, Бургас, НДК, Перник. Автор е на драматизациите “Земя” на Елин Пелин, “Джени, жена по природа” на Ърскин Колдуел, “Адам и Ева” на Марк Твен и др.
Симеон Димитров се занимава и с преподавателска дейност. Преподавал е актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, режисура и история на драмата в АМТИИ гр. Пловдив, а в момента води актьорски клас в НУМСИ “Панчо Владигеров” – Бургас. Студентското театрално ателие в БСУ е опит да създаде духовен и културен център за млади хора.

Преди дни Симеон Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас”.