Доброволци раздават безплатно маски по главната в Бургас

Доброволци към Община Бургас раздават безплатно предпазни маски на преминаващите бургазлии. Мястото, до един от символите на града – Часовника, не е избрано случайно, тъй като там се пресичат главните улици „Александровска“ и „Алеко Богориди“ и потокът от хора е малко по-голям, предвид въведеното извънредно положение в страната.

Защитните маски са ръчно шити, от плат и са годни за многократна употреба, след изпиране. Предпазните средства за лице ще се раздават до края на деня, а при наличие на други маски, предоставени от дарения, кампанията ще продължи и в утрешния ден.

Мярката е съобразена с по-трудното намиране на маски, особено за многократна употреба, от една страна и от друга – със заповедта на министъра на здравеопазването за задължително носене на защитна маска или друго средство, прикриващо носа и устата. Въведената мярка важи за всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места, като транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други.

Добрата новина е, че почти не се срещат бургазлии, които да са излезли навън без предпазно средство на устата.